Overuren in Haelen voor Champions Trophy houthakken

© L1
Zo'n 16 ton hout. Dat wordt woensdag en donderdag klaargemaakt in Haelen voor de houthak-kampioenschappen in Sittard-Geleen van volgend weekend.
Het bedrijf van Bart Janssen verzorgt de boomstammen voor alle wedstrijden in de Stihl Timbersports-serie.

Preparatie
De wedstrijden in het zagen en hakken van hout hebben een grote vlucht genomen in het laatste decennium. Zo organiseert de gemeente Sittard-Geleen komende week een officiële kwalificatiewedstrijd voor de Champions Trophy.

Wedstrijden

Met de sportieve ambities groeien ook de professionele eisen aan het hout. Alle boomstammen moeten dezelfde lengte en dikte hebben, zodat de wedstrijden eerlijk verlopen. "Daarom wordt het hout voor 23 landen hier in Haelen geprepareerd", aldus Spike Milton, Global Sports Director van Stihl Timbersports. "We testen het hout ook, zodat iedereen moet strijden met dezelfde blokken hout".

Epicentrum

Haelen is daardoor het epicentrum van de Europese Timbersports. Bart Janssen rolde er bij toeval in: "Zo'n 27 jaar geleden werkte ik als boswachter. In 2001 kwam Stihl naar Europa met Timbersports en ik werd gevraagd om het hout te verzorgen", zo vertelt Janssen.

Wereldkampioenschappen

Dat verliep zo goed dat hij vijf jaar later zijn groenvoorzieningsbedrijf opgaf, en zich volledig stortte op de Timbersports. "We verzorgen bijvoorbeeld de boomstammen voor Sittard-Geleen, maar hier ligt ook al een hele partij voor de wereldkampioenschappen in het Noorse Lillehammer komende maand", aldus Janssen. "We prepareren zo'n 250 ton hout per jaar, voor tientallen kampioenschappen".

2011

De wedstrijden Timbersports in Sittard-Geleen staan gepland voor 14 en 15 oktober. In 2011 organiseerde Roermond al eens een wereldkampioenschap. Beelden van dat evenement op de Hateboer zijn hier nog een keer terug te zien.