Oud-profwielrenner: 'Ik ben echt depressief geworden'

© ANP
In de wielertalkshow Tour de L1mbourg sprak oud-profwielrenner Lieuwe Westra nogmaals openhartig over de moeilijke periode uit zijn leven. De Fries kampte in het verleden met een depressie.
"Ik had nooit verwacht dat mij dat zou overkomen. Ik had mijn laatste contract weggegooid. Dat doe je niet zomaar, natuurlijk," zo zei Westra in de wielertalkshow Tour de L1mbourg op L1TV. Het programma kwam zondag live vanuit Vaals.

Depresssie

Hoewel Westra nu af en toe weer op de fiets zit als amateurrenner, is hij gestopt als profwielrenner. "Ik ben gewoon echt depressief geworden. Dat is de reden geweest om vervroegd te stoppen. Ik heb vanalles geprobeerd om de boel terug op de rails te krijgen voor het nieuwe seizoen destijds, maar dat bleek niet eenvoudig. Ik ben 6 a 7 maanden de compleet weg kwijt geweest. En dus was er maar 1 oplossing: stoppen. En kijken dat ik weer gezond zou worden."
3 jaar geleden stond Westra nog met zijn ploeg Astana in Parijs met Tourwinnaar Nibali als ploegmaat. Toen was het nog een groot feest bij de overwinning van Vincenzo Nibali. "Helaas kunnen de tijden verkeren. Het is gewoon een hard verhaal geweest. Maar gelukkig gaat het nu weer goed met me. Dat is het belangrijkste", aldus de renner die er vrede mee heeft dat hij is gestopt met zijn loopbaan als prof.

Structuur

Gert Jakobs, oud-wielrenner begrijpt de situatie waar Westra in heeft gezeten maar al te goed. Ook Jakobs had het niet makkelijk toen hij het peleton verliet. "Ik miste structuur. Als wielrenner werd je gezegd wanneer je moest slapen en moest eten. Maar toen dat weg viel, was ik letterlijk en figuurlijk stuurloos. Ik moest ook echt de juiste weg in vinden."

Truc

Oud-renner Karsten Kroon heeft na zijn profcarrière, het wielrennen geen seconde gemist. "Ik koos er zelf voor om te stoppen. Ik was er klaar mee. Dan is het anders in je hoofd. De truc is om meteen daarna allerlei dingen te doen. Ik ben voor Eurosport gaan werken bijvoorbeeld als co-commentator. Of nu ook appartementen in mijn boerderij aan het bouwen. Niets doen, of toch geen uitdaging hebben, is funest voor een mens vaak", aldus Kroon, die in Vroenhoven, vlakbij Maastricht woont.

Tour de L1mbourg

Hoe doen de renners uit eigen provincie het tijdens de Ronde van Frankrijk? Iedere dag tijdens de tour vanaf 17:50 uur het sfeervol wielerprogramma Tour de L1mbourg vanuit een andere Limburgse plaats, live op L1 TV. De uitzending is vrij toegankelijk voor publiek. Herhalingen zijn er zondag om 20:40 uur en 22:40 uur. Klik hier voor meer informatie.