'Commissarissen Roda niet betrokken bij Korotaev-deal'

© Jack Kochanowski
De Raad van Commissarissen van Roda JC was niet betrokken bij de deal met investeerder Aleksei Korotaev.
Pas op het moment dat alles beklonken was, werd de raad ingelicht. Dat zei voormalig commissaris Wout van Stokrom bij Nieuwsuur. Hij stapte in februari op omdat hij het niet eens was met de gang van zaken rondom de Zwitsers-Russische zakenman.

Verstand

Volgens Van Stokrom was het niet informeren van de commissarissen 'niet zoals het hoort'. "Korotaev is zijn beloftes financieel wel nagekomen, maar het was de taak van de toezichthouder om met verstand naar de deal te kijken en niet alleen met het hart. Op 15 januari toen de deal beklonken was heb ik de algemeen directeur een A-viertje uit zijn tas zien pakken en dat aan iedereen laten zien, maar wat er inhoudelijk in stond weet ik niet."

Kerst

Het eerste gesprek tussen Roda en Stijn Janssen, die namens Korotaev sprak, was rond kerst. Het eerste officiële gesprek tussen beide partijen op 4 januari en op 15 januari werd de deal getekend. Vanuit de Raad van Commissarissen was daar in het voortraject alleen diegene bij betrokken met de portefeuille financiën, zo zegt van Stokrom.

Ervaring

De voormalig commissaris hekelt ook het feit dat technisch directeur Ton Caanen in zijn eentje naar Dubai ging om daar te onderhandelen met Korotaev. "Zonder enige ervaring met dat soort processen. Op de achtergrond was er in eerste instantie een jurist betrokken, maar zijn adviezen vielen niet goed. Hij is ter zijde geschoven en ze hebben gemeend het zelf te moeten doen."

Amateuristisch

Van Stokrom noemt de hele gang van zaken amateuristisch. "Het had anders gemoeten en er had meer tijd moeten worden genomen. Er stond druk op. Maar die druk en die verleiding hadden we moeten weerstaan."