Knokkend Roda pakt hoognodige zege tegen Heerenveen

Livio Milts is de gevierde man met zijn late 2-1 tegen SC Heerenveen. © Etienne Zegers
Roda JC heeft zondag in Kerkrade de drie vereiste punten tegen Heerenveen gepakt.
De ploeg van trainer Robert Molenaar won in het Parkstad Limburg Stadion met 2-1 van de Friezen.

Tweede thuiszege

De tweede Kerkraadse thuiszege kwam drie minuten voor het eind tot stand. Invaller Livio Milts rondde een goede aanval af met een schot dat nog van richting werd veranderd, doelman Hahn kansloos latende.

Sterk Heerenveen

Heerenveen was in het eerste kwartier de betere ploeg en doelman Hidde Jurjus hield Roda in de wedstrijd met een redding op een inzet van Vlap. Roda stelde daar in eerste instantie weinig tegenover. Schahin kon niet profiteren van een fout in de Friese verdediging, maar rammelde wel voor het eerst in de wedstrijd aan de poort bij de Friezen.

Kansen

De volgende goede mogelijkheid voor de Roda-spits kwam enkele minuten later. Deze keer krulde Schahin de bal maar net langs de verkeerde kant van de paal. Toch bleef Heerenveen de beter ploeg in het eerste bedrijf. Het combineerde makkelijker en kreeg op slag van rust nog een goede mogelijkheid. Roda-doelman Hidde Jurjus had grote moeite met het schot, maar kreeg er zijn vuisten nog tegenaan.
© Etienne Zegers

Tweede helft

Heerenveen ging in de tweede helft op jacht naar de openingstreffer. De Kerkraadse defensie hield lang stand, maar in de 60e minuut was het toch raak. Henk Veerman opende de score en zette de bezoekers op 0-1.

Vingertje

De thuisploeg weigerde om de handdoek in de ring te gooien. Roda knokte zich knap terug. Na een vrije trap van Adil Auassar scoorde Dani Schahin in de 72e minuut de gelijkmaker. De bonkige Duitser vierde zijn overwinning met een handgebaar. Hij hield zijn wijsvinger voor zijn mond. Een groot deel van het thuispubliek kon dit niet waarderen en liet dat merken.

Wissels

Roda ging met meer overtuiging spelen. Molenaar wisselde en bracht twee aanvallers, de Belgen Jorn Vancamp en Livio Milts. Laatstgenoemde scoorde zijn eerste eredivisiedoelpunt: een heel belangrijke, zeker ook voor zijn ploeg.

Rode lantaarn

Roda JC verlaat de laatste plaats, maar hekkensluiter NAC speelt later zondagmiddag nog in Breda tegen Excelsior. De Kerkraadse club heeft na 14 duels tien punten, evenveel als FC Twente dat een minder slecht doelsaldo heeft.