Handballers treffen zwaarst denkbare tegenstanders

© iStock
De handballers van Oranje moeten het in hun laatste play-off duels opnemen tegen Zweden. Oranje treft daarmee een van de zwaarst denkbare tegenstanders.
Tweevoudig wereldkampioen Zweden is namelijk de verliezend finalist van het EK.

Europese titel

Spanje won zondagavond voor het eerst de Europese titel. Als verliezend finalist is Zweden niet rechtstreeks geplaatst voor het WK van 2019 en moet het in juni een play-off (uit en thuis) spelen tegen Nederland.

1961

De Nederlandse selectie, met daarin acht Limburgers, probeert zich al jaren te plaatsen voor een eindronde maar slaagt daar niet in. De mannen deden slechts één keer mee aan het WK, lang geleden in 1961.

Vijf overwinningen

Het huidige team heeft onder leiding van de IJslandse bondscoach Erlingur Richardsson goed gepresteerd in de kwalificaties. Met vijf overwinningen in de zes groepswedstrijden haalde Oranje de play-offs. Bij de loting op zaterdag werd duidelijk dat de verliezend finalist de tegenstander zou worden. "We moeten de hoogste berg beklimmen om ons te plaatsen voor het WK", zei Richardsson na die loting.

Mount Everest

"Als je de Mount Everest gaat beklimmen, moet je jezelf goed voorbereiden en in goede vorm zijn. Daar gaan wij ons nu op focussen. Het is een goed moment om ons te meten met de top." Het Nederlands team speelt de eerste wedstrijd thuis. Het tweede duel in Zweden staat gepland voor de periode van dinsdag 12 t/m donderdag 14 juni.