Oud-wielrenner: 'Volgens mij heb ik destijds toch gewonnen'

Arie den Hartog denkt dat hij destijds toch een etappe in de Tour de France heeft gewonnen.
"Ik vind het nog steeds discutabel en volgens mij heb ik destijds toch gewonnen", zei de oud-wielrenner in de wielertalkshow Tour de L1mbourg toen het ging over één van de etappes die hij reed in de Ronde van Frankrijk vroeger.

Lijn

"Dat meen ik echt. Een renner ziet wanneer hij als eerste over de lijn rijdt. Je ziet gewoon wie het eerst de lijn passeert", aldus den Hartog

Koninginnenrit

Er was ook verwarring in deze 104de editie van de Ronde afgelopen zondag. Want toen was het bijna niet te zien wie er nu als eerste over de streep kwam in de 9de etappe: Barguil van Team Sunweb of Uran (Cannondale-Drapac). De organisatie heeft uiteindelijk de Colombiaan tot winnaar uitgeroepen van de koninginnenrit. Een fotofinish was hard nodig.
Bij Team Sunweb zijn ze ervan overtuigd dat Warren Barguil zondag eigenlijk de winnaar was, zo maakte de ploeg vandaag bekend.

Kaarsrecht

De finishstreep was niet kaarsrecht getrokken. Dat bleek uit foto's. De ploegleiding stapte daarop wel niét naar de Tour-organisatie "je kan er toch niets meer aan doen", aldus ploegleider van Dongen.
In totaal nam Arie den Hartog 4 keer deel aan de Tour de France. Hij reed in het team van de eerste Nederlandse Tour-winnaar, Jan Janssen.

Grandioos

Als hij de oude beelden van die tijd terug ziet, doet het hem weinig. "Ach die beelden, het is allemaal zo lang geleden. Weet je, bijvoorbeeld de eerste overwinning in een Tour, dat is mooi. De eerste keer dat je met de bloemen rijdt, dat is grandioos. En tja, later; dan wordt het allemaal een beetje normaal", zei den Hartog. Hij won verder ook als eerste Nederlander de Amstel Gold Race en Milaan-Sanremo in de jaren 60.