Roda onderuit in doelpuntrijk duel tegen Zwolle

Robert Molenaar. © Roda JC
Roda JC is de competitie geopend met een nederlaag in en tegen PEC Zwolle. De ploeg van trainer Robert Molenaar ging met 4-2 onderuit. Namens Roda scoorde nieuwkomer Gustafson tweemaal.
Roda JC begon met een aantal nieuwelingen aan de seizoensouverture in en tegen Zwolle. Zo moet Hidde Jurjus onder de lat Benjamin van Leer (naar Ajax) doen vergeten, is Simon Gustafson de nieuwe spelmaker op het middenveld en voorin is alle hoop gevestigd op de pas 18-jarige Jorn Vancamp. Hij mocht van de debuterende Roda-coach, Robert Molenaar, in de spits beginnen.

Steekpass

De piepjonge Belg kreeg binnen tien minuten na een mooie steekpas van Rosheuvel snel een schietkans, maar de bal belandde op de handen van Zwolle-doelman Diederik Boer. Een paar minuten later stond Parzyseck aan de andere kant oog in oog met Jurjus. Hij legde de bal voor op Saymak, maar zijn poging werd geblokkeerd door een Roda-been. Later moest de Roda-keeper zijn handen voor het eerst laten wapperen na een vlammend schot van Namli.

Gustafson

Aan de andere kant wist Gustafson te profiteren van geschutter achterin bij Zwolle. Met een bekeken schot wist hij al snel het eerste eredivisiedoelpunt van Roda dit seizoen binnen te prikken. Vancamp had niet veel later de mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, maar Boer kwam op tijd uit zijn doel en dreef de Belg naar de buitenkant.

Marcellis

Het slordig spelende PEC probeerde vlak voor de thee Roda onder druk te zetten. Dat resulteerde gelijk in een treffer. Vanuit een corner wist Dirk Marcellis uit Horst binnen te knikken.

Eigen goal

Na de thee werd Christiaan Kum vervangen door Adil Auassar. Kum blesseerde zichzelf in de eerste helft, maar probeerde toch nog de rust te halen. Zijn vervanger beleefde een onfortuinlijke invalbeurt, want binnen een paar minuten schoot hij de bal in eigen doel bij een poging om een voorzet van Zwolle te elimineren. De blauw-witten kregen vervolgens vleugels, gesteund door de fanatieke aanhang.

Bloedsnel

In de counter bleef Roda gevaarlijk met de bloedsnelle Rosheuvel. De defensie van Zwolle had een overtreding nodig om hem af te stoppen. Dat gebeurde in de zestien, waardoor arbiter Bas Bijhuis een penalty gaf. Zo kon Gustafson zijn tweede treffer maken. Lang kon Roda niet genieten van de gelijkmaker, want Saymak wipte de bal een paar minuten later over Jurjus heen. De geel-zwarten moesten weer in de achtervolging.

Kansloos

Roda kon Zwolle niet meer in de problemen brengen. Alle hoop op een positief resultaat voor de geel-zwarten werd een kwartier voor tijd de grond ingeboord. Met een van richting veranderd liet Bram van Polen Jurjus kansloos. De sluitpost raakte geblesseerd, maar kon wel blijven staan.
Roda probeerde nog wel aanspraak te maken op een derde treffer, maar kon geen vuist meer maken.

Vitesse

Volgende week vrijdag treft Roda in eigen huis Vitesse. Bij de Arnhemmers speelt Bryan Linssen uit Neeritter, die dit weekend al gelijk trefzeker was bij zijn nieuwe broodheer.