Fortuna met 1-0 onderuit bij FC Den Bosch

Seku Conneh. © Jack Kochanowski
Fortuna Sittard heeft weer stuivertje gewisseld met MVV. Na de 1-0 nederlaag bij FC Den Bosch bezet de ploeg – in elk geval tot zaterdagavond – weer de laatste plaats.
De stad Den Bosch vierde vrijdag exact zeventig jaar bevrijding, maar van twee bevrijd voetballende elftallen was in de Brabantse hoofdstad weinig te merken.

Onder druk

Daarvoor waren de prestaties van beide teams de laatste weken te zwak geweest, waardoor de druk om eindelijk te winnen lange tijd duidelijk een verlammend effect had. De thuisploeg moest wat goedmaken na drie nederlagen op rij, terwijl Fortuna al sinds eind augustus wacht op een overwinning in competitieverband.

Seku Conneh

De honderd meegereisde Fortuna-aanhangers kregen in één opzicht al vooraf hun zin: Seku Conneh, de van Almere City overgenomen spits, kreeg van Peter van Vossen de voorkeur boven de met nogal wat bombarie binnengehaalde Donny de Groot.
De van Eindhoven overgenomen spits had in vijf duels niet kunnen overtuigen, waardoor de lichte blessure die hem vrijdag op de bank hield niet ongelegen kwam. Met Conneh had Fortuna in elk geval een beweeglijker aanspeelpunt in de frontlinie.

Scoren

Fortuna wist dat scoren essentieel was, omdat het met FC Den Bosch een van de weinige teams trof die in de voorgaande tien duels altijd tot scoren was gekomen. Het eerste half uur had het er echter totaal geen schijn van dat een van de twee ploegen zou gaan scoren.
Maar net op het moment dat de kijkers in slaap dreigden te vallen, stookte de thuisclub onbedoeld het vuurtje op. Klungelig balverlies stelde Waalkens in staat alleen door te stomen, maar de Fortuna-aanvaller schoof de bal naast het doel.

Hoofdschuddend

Van Vossen zag de misser van Waalkens hoofdschuddend aan. Weer geen bevrijdende voorsprong en bovendien een tegenstander die eenmaal wakker geschud binnen vier minuten twee keer de kans kreeg te scoren. Kaya voorkwam beide keren erger.

Bossche offensief

Meteen na rust liet Fortuna zich overdonderen door het Bossche offensief, dat prompt tot een treffer leidde. Daar ging een ongebruikelijke fout van Kaya aan vooraf. De Fortuna-doelman liet een schot van Ceria los, waarna Belterman beheerst afrondde: 1-0.
Fortuna moest weer in de achtervolging, in de wetenschap dat scoren het grootste hiaat is. Met hangen wurgen zocht de ploeg de aanval, was van veel goede wil, maar ontbeerde het vernuft om de gelijkmaker te scoren.
Van Vossen reageert