Oranjevrouwen in eerste play-off niet langs Italië

© Facebook Oranje
De voetbalster van het Nederlands Elftal hebben de eerste confrontatie met Italië om het laatste ticket voor het WK van 2015 in Canada niet weten te winnen.
In Den Haag bleef de ploeg van bondscoach Roger Reijners uit Roermond steken op 1-1.

Kansloze missie

In een volgepakt stadion, met ruim 13.000 toeschouwers op de tribune, leek het in de eerste helft een kansloze missie te worden voor Oranje. De geslepen Italiaansen waren de bovenliggende partij, dankzij slim spel en vooral omdat zij veel meer druk zetten dan het Nederlands elftal. Dat betaalde zich uit in een treffer van Melania Gabbiadini. Verdedigster Desiree van Lunteren leverde de bal in onder de druk van de Italiaansen, waarna de Nederlandse defensie de aanvalster ruimte gaf om aan te leggen en vanaf 20 meter te scoren.
Na de rust
Nederland kwam er in aanvallend opzicht nauwelijks aan te pas in de eerste helft; een kopbal en een rollertje van Vivianne Miedema waren de grootste wapenfeiten. Na rust was het een wereld van verschil. Oranje kwam gedreven uit de startblokken en hield dat de hele tweede helft vol.

Italiaans been
Een doelpunt bleef niet lang uit. Manon Melis sprintte de volledige Italiaanse verdediging eruit en legde netjes af op Miedema, die uiteindelijk al struikelend de bal binnen werkte. Diezelfde Miedema had de wedstrijd in de 83ste minuut moeten beslissen, maar stuitte vanaf een meter afstand nog op een Italiaans been op de doellijn. Ook Lieke Martens schoot op het allerlaatste moment tweemaal net naast, maar dan wel uit een minder kansrijke positie.
In het Italiaanse Verona kan Oranje zich donderdag kwalificeren voor het eindtoernooi, dat in 2015 in Canada wordt gehouden. Voorwaarde is dan wel dat Nederland minimaal één keer scoort, aangezien de Italiaanse goal in Den Haag als 'uitdoelpunt' dubbel telt.