MVV-fans komen met alternatief voor KNVB-plannen

© Ermindo Armino (MGL)
Een groep MVV-fans heeft samen met supporters van andere eerste divisieclubs een alternatief bedacht voor de competitieplannen van de KNVB.
Het idee is een reactie op de plannen die de voetbalbond heeft met de zogeheten voetbalpiramide in ons land. Op 2 december beslist de bondsvergadering van de KNVB over de opbouw van de Nederlandse competitie. Een aantal supportersclubs stelt nu een alternatief voor.

Supportersoverleg MVV
Het plan is een initiatief van het supportersoverleg van MVV, volgens de Maastrichtse aanhang hebben inmiddels ook fanclubs van NEC, FC Den Bosch, FC Volendam en Sparta zich aangesloten.

Degraderen uit de Jupiler League
Wat moet er dan anders? Geen beloftenteams meer in de eerste divisie, geen wedstrijden op zaterdagmiddag en maandagavond en andere regels voor promotie/degradatie. De KNVB wil een tweede divisie invoeren waarin ploegen uit de topklasse en een aantal belofteteams komen te spelen. Degraderen uit de Jupiler League wordt dan mogelijk. Nederland is het enige land in Europa waar ploegen uit de eerste divisie laatste kunnen worden zonder te degraderen.

Strenge regels
Nu kunnen ploegen alleen degraderen als een ploeg uit de topklasse wil promoveren, maar tot op heden durfde alleen Archilles '29 die stap aan. In de nieuwe plannen van de KNVB zijn de strenge regels voor amateurclubs die profvoetbal willen gaan spelen, versoepeld.

Neergaande spiraal
De supportersclubs zijn bang dat dat er in de toekomstige opzet niets gaat veranderen aan de eerste divisie, die in een neergaande spiraal zit. De fans willen dat de beloftenteams van grote clubs uit de eredivisie verdwijnen uit de eerste divisie. Zij stellen voor dat de beste beloftenteams een aparte competitie vormen met die van België.

Naar Duits voorbeeld
Een andere doorn in het oog van de supporters zijn de eerste divisiewedstrijden op zaterdagmiddag en maandagavond. Ook zouden ze graag zien dat de promotie/degradatieregeling naar de eredivisie wordt ingericht naar Duits voorbeeld. De nummers een en twee van de eerste divisie promoveren daar direct naar het hoogste niveau, de nummer 3 strijdt met de nummer 16 van de eredivisie om het derde ticket.

Spek-en-bonen-competitie
Volgens Marcel Andrien, woordvoerder van het MVV-supportersoverleg, is het een 'absolute noodzaak' om de eerste divisie te verbeteren. "Anders zakt die steeds verder weg en wordt het een spek-en-bonen-competitie."

De fans van de eerste divisieclubs willen de plannen binnenkort aan het bestuur van hun clubs presenteren. De clubs hebben een stem in Zeist bij het besluit over de nieuwe voetbalpiramide.