'Het is te hopen dat Eaters dit weekend nog bestaat'

© Jan Hofstede
Het nieuws over de financiële problemen van LACO Eaters in Geleen is hard aangekomen bij de spelers en trainers van de club.
"Of Eaters na dit weekend nog bestaat? Het is te hopen van wel. Een leven zonder Eaters is voor mij eigenlijk geen leven", zegt coach Wil Zwarthoed.

85.000 euro

Eaters heeft voor eind deze week 85.000 euro nodig om het seizoen af te maken. Spelers en technische staf kregen het nieuws maandagavond te horen van het bestuur. "Je staat voor de derde keer met zo'n verhaal voor je neus. Dat is lastig", vertelt captain Glenn Bakx.
Volgens coach Zwarthoed zorgen de financiële zorgen ervoor dat het moeilijk is om alle neuzen binnen de spelersgroep dezelfde kant op te krijgen. "De spelersgroep heeft het er nu helemaal mee gehad. Dat is het verschil met de andere keren dat Eaters in de problemen zat. Die jongens hebben zich al een aantal keren moeten motiveren om gewoon door te gaan, en dat wordt nu een groot probleem."

'Vechten tot de laatste snik'

Ed Frieser, de commerciële man van de Eaters, is ondertussen hard bezig om de laatste strohalmen te grijpen die voor de zoveelste redding van de club zouden moeten zorgen. "Ik heb al heel wat hoopgevende berichten gekregen, via mail, LinkedIn en Facebook. Maar het moet wel allemaal op tijd gerealiseerd kunnen worden. We blijven ervoor vechten tot de laatste snik." Frieser hoopt onder meer nog op sponsoring van twee 'hele grote partijen', waarmee hij in gesprek is.
Mocht Eaters het seizoen niet af kunnen maken, dan betekent dat volgens coach Zwarthoed ook meteen het definitieve einde van de club. "Dit kom je niet meer te boven. Alle vertrouwen is dan weg, misschien vertrekken spelers ook nog naar andere clubs. Ik zie het niet meer goedkomen als we deze week niet verder kunnen."

'Einde ijshockey in Nederland'

Zwarthoed denkt dat het eventueel wegvallen van Eaters ook meteen het einde betekent van de ijshockey-eredivisie in Nederland. Die bestaat dan namelijk nog maar uit vier clubs. "Dat was al bekend voordat het seizoen begon. Als er nog een team wegvalt, wordt het een erg moeilijk verhaal. Ik denk dat het dan gewoon is afgelopen."