Lars van der Haar wint Cauberg Cross in Valkenburg

Lars van der Haar heeft zondag in Valkenburg met overmacht de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen gewonnen.
De 23-jarige veldrijder van Giant-Shimano kon het beste uit de voeten op het pittige parcours rond de Cauberg en had aan de streep bijna een halve minuut voorsprong op de concurrentie

Nys stapt af

Achter de Nederlands kampioen, die ook vorig jaar de sterkste was in Valkenburg, kwam de Belg Kevin Pauwels als tweede over de meet, enkele seconden voor Corné van Kessel die verrassend de derde podiumplek pakte. Belgisch kampioen Sven Nys kwam niet in het stuk voor en stapte voortijdig uit de wedstrijd.

Ereronde

Van der Haar schoot uit de startblokken en pakte meteen de kop. Van de concurrentie kon eigenlijk alleen Pauwels lang gelijke tred houden. De Belg gleed halverwege de wedstrijd in een bocht in een afdaling onderuit en viel vervolgens terug tot in een achtervolgend groepje. Omdat de samenwerking daar niet optimaal was, kon Van der Haar zijn voorsprong vergroten naar meer dan een minuut. De laatste omloop werd zo een ereronde voor de jonge crosser.

Geen Van der Poel

Bij de vrouwen kwam de Amerikaanse Katherine Compton als eerste over de streep. Ruim tien seconden na de winnares kwam de Britse Helen Wyman als tweede over de finish. De Nederlandse Sophie de Boer werd op 25 seconden derde.
Bij de beloften ging de zege niet naar Mathieu van der Poel. De Nederlander die de afgelopen weken veel indruk maakten bij de profs, kon in Valkenburg niet meedoen om de zege. Van der Poel werd zesde op meer dan 1,5 minuut. De overwinning ging naar de Belg Michael Vanthourenhout.