Max Verstappen in VS sneller dan Massa en Räikkönen

© Fiaf3europe.com
Autocoureur Max Verstappen heeft vrijdag een foutloze vrije training afgewerkt voor de Grand Prix van de Verenigde Staten.
De 17-jarige Limburger zette in de negentig minuten durende sessie de tiende tijd neer tussen de grote jongens van de Formule 1.

Beter dan vorige keer

Die positie was beter dan in zijn debuutoptreden drie weken geleden in het Japanse Suzuka, toen de jongste rijder aller tijden in de koningsklasse in de bolide van Toro Rosso de twaalfde tijd neerzette.

Lewis Hamilton snelste

Verstappen reed meer dan 25 ronden op het Circuit of the Americas in het Texaanse Austin. Zijn snelste ronde ging in 1.41,785. Die tijd was ruim 1,8 seconde langzamer dan de Brit Lewis Hamilton. De leider in het wereldkampioenschap klokte in zijn Mercedes 1.39,941.

Lastig met banden

De 17-jarige Limburger was zelf ook gematigd tevreden. "Ik had het moeilijk met mijn banden, die erg snel minder werden. Ondanks dat mijn rondetijden beter hadden kunnen zijn, ben ik tevreden met de opgedane ervaring", liet hij weten op Verstappen.nl.

Aan het wennen

De jongste coureur ooit in de Formule 1 leert de bolide van Toro Rosso steeds beter kennen, zei hij na zijn 32 ronden in de oefensessie. "Hoe meer ik erin rijd, hoe beter die mij ligt. Aan de afstelling hebben we niet echt gewerkt, omdat ook het team de prioriteit legt bij het maken van kilometers. Dat ik weer probleemloos veel ronden heb kunnen rijden, is het belangrijkste", aldus Verstappen.

Klaarstomen voor Formule 1

De talentvolle zoon van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen is in 2015 vaste rijder bij Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. De renstal wil Verstappen, die dit jaar zijn debuut in de echte autosport maakte in de Formule 3, zo goed mogelijk klaarstomen voor de Formule 1 en laat hem dit seizoen vier keer een vrije training rijden.

Iets te wild

De Limburger was onbekend met het circuit in Austin, maar hij reed de bolide volleerd over het asfalt. Alleen aan het begin van de sessie ging hij iets te wild over de 'kerbstone' en daarbij liep auto wat krassen op.

Massa en Räikkönen

Vooraf had hij nog gezegd dat hij zich niet druk zou maken over zijn rondetijden. De training is vooral bedoeld om te leren en te wennen. Maar met de tiende tijd sloeg Verstappen bepaald geen modderfiguur; ervaren cracks als Felipe Massa (Williams) en Kimi Räikkönen (Ferrari) kwamen niet aan de tijd van Verstappen.