Fortuna Sittard in verlenging ten onder tegen NAC

Bekerduel Fortuna Sittard-NAC, 28 oktober 2014. © Bas Quadvlieg
Fortuna Sittard is uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. Eredivisionist NAC Breda was dinsdagavond in de derde ronde met 2-3 te sterk.
Tegen NAC had Fortuna - momenteel laatste in de eerste divisie - niets te verliezen. Strohalm van de Fortuna-aanhang was het bekerduel van drie jaar geleden tegen NEC, dat toen in de eredivisie acteerde. Fortuna bungelde ook destijds onderaan, maar verraste door brutaal een 2-0 voorsprong te nemen na een uur spelen. Pas in de vierde minuut van de blessuretijd kwam NEC alsnog langszij om vervolgens in de verlenging toe te slaan (2-4).

1878 toeschouwers

Een zoete herinnering uit barre tijden, maar al te veel vertrouwen in een herhaling had de Sittardse aanhang niet. Slechts 1878 mensen bevolkten de kale Sittardse voetbalarena.

Dramatisch begin

De wegblijvers leken volkomen gelijk te hebben. Fortuna begon dramatisch aan het duel, verdedigde klungelig en kreeg daarvoor binnen vier minuten de rekening gepresenteerd: 0-1 na vrije doortocht van Seuntjens. Toch was Fortuna niet uit het lood geslagen door de vroege achterstand. De ploeg bleef vechten, voetbalde bij vlagen aardig, maar kreeg op slag van rust - zo leek het - de genadeklap toegediend nadat Ter Borgh een knullige strafschop had veroorzaakt: 0-2.

Metamorfose

Met jeugdspeler Jordi Baur in de tweede helft in het veld voor Briels voltrok zich een metamorfose. De kleine aanvaller uit Landgraaf joeg vanaf de linkerflank de NAC-verdediging de stuipen op het lijf en zorgde er binnen een kwartier voor dat Fortuna op gelijke hoogte kwam. Eerst werd een schot van de linkerspits met de hand beroerd door een NAC-verdediger, waarna Seku Conneh na exact 500 minuten competitie- en bekervoetbal in Sittard via een strafschop de eerste Fortuna-treffer liet aantekenen: 1-2.

Falkenburg

Het doelpunt werkte bevrijdend voor de thuisploeg, die NAC met gedurfd aanvalsspel steeds verder terugdrong. Met als beloning een ‘wereldgoal’ van Jordi Baur, die de Bredase doelman verschalkte met een listig lobje: 2-2.
Waren de dromen dan toch geen bedrog? Helaas voor Fortuna wel. Net als drie jaar geleden sloeg het noodlot in de verlenging toe. Erik Falkenburg bezorgde met een droge knal NAC de zege en een plaatsje bij de laatste zestien van het bekertoernooi.