Ex-vrouw Fernando Ricksen legt beslag op uitkering

© Roger Dohmen
De ex-vrouw van de doodzieke oud-profvoetballer Fernando Ricksen heeft beslag laten leggen op zijn overbruggingsuitkering. Dat is het 'pensioen' dat hij ontvangt na het beëindigen van zijn voetbalcarrière.
"Dit is echt walgelijk", zegt Ricksens advocaat Ivo Sigmond. "Fernando is natuurlijk helemaal over de rooie."

Vechtscheiding

De oud-speler van Fortuna Sittard, die lijdt aan de dodelijke spierziekte ALS, ligt al jaren in de clinch met zijn ex-vrouw Graciela. Eerder dit jaar troffen ze elkaar voor de rechter. Die bepaalde dat zowel Ricksen als zijn ex afschriften moesten laten zien van hun bankrekeningen.

Russische rekeningen

"Ricksen heeft haar de afschriften van zijn twee Russische rekeningen gegeven. Maar zij denkt dat die vervalst zijn", zegt advocaat Sigmond. Daarom oordeelde de rechter dat Ricksen ervoor moest zorgen dat de bank de digitale afschriften direct aan de advocaat van zijn ex stuurt. "Dat hebben we geprobeerd, maar de Russische banken mogen dat helemaal niet doen vanwege het bankgeheim daar."

Hoger beroep

Ricksen is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen het vonnis, maar dat heeft haar er dus niet van weerhouden om beslag te laten leggen op zijn overbruggingsuitkering, het grootste deel van zijn inkomen. Behalve de uitkering van de KNVB verdient Ricksen nog wat aan de verkoop van zijn biografie: Vechtlust. "Maar in Nederland word je niet rijk van het schrijven van een boek", aldus Sigmond.
Volgens de advocaat gaat hij ervanuit dat ex-vrouw Graciela uiteindelijk aan Ricksen zal moeten betalen. "Zij heeft 1,2 miljoen van zijn geld op haar rekeningen gezet. Het gaat om het inkomen dat hij al die jaren bij elkaar heeft gevoetbald."

Executiegeding

Sigmond spant woensdag een executiegeding aan om het beslag ongedaan te maken. De uitspraak daarvan laat waarschijnlijk een paar weken op zich wachten.
Tweet Vincent de Vries. © Twitter: Vincent de Vries.