Jorrit Hendrix wil naar EK met Jong Oranje

© Ermindo Armino
Jong Oranje hoopt donderdag een grote stap te zetten richting het EK in Tsjechië van volgend jaar. "Het is gewoon aan ons om te laten zien wat we waard zijn", blikt Jorrit Hendrix uit Panningen vooruit.
Donderdag is in Alkmaar de eerste cruciale play-offwedstrijd tegen Portugal.

Selectie

Behalve PSV'er Jorrit Hendrix zitten ook zijn ploeggenoot Joshua Brenet uit Kerkrade en AZ-aanvaller Guus Hupperts uit Gulpen in de selectie van Jong Oranje.
Jong Oranje moet play-offs spelen omdat de laatste twee reguliere kwalificatiewedstrijden tegen Georgië en Slowakije verrassend verloren werden. Daardoor eindigde het team als nummer twee in de poule.

Vooruit

"We moeten niet te veel naar achteren kijken", zegt Jorrit Hendrix. "De laatste wedstrijden waren natuurlijk niet goed, maar daarvoor was het wel gewoon goed. Het gaat om deze wedstrijden, we moeten gewoon vooruitkijken."
Om Portugal te verslaan moet Nederland uit een ander vaatje tappen dan tijdens de vorige wedstrijden. En volgens Hendrix gaat dat lukken. "We hebben zeker in de spiegel gekeken, we hebben het besproken intern. We weten wat nu de bedoeling is. Het is gewoon aan ons om te laten zien wat we waard zijn."

Voorbereiding

De voorbereiding van Jong Oranje begon in ieder geval niet optimaal. Donkeren wolken pakten zich dinsdag samen boven het trainingscomplex in Hoorn, waardoor de eerste training voortijdig moest worden afgebroken.
De druk is groot bij het team, dat het eigenlijk aan zijn stand verplicht is om zich te plaatsen voor het EK. "Je weet dat als je bij Oranje speelt dat dat altijd druk met zich meebrengt. Dat je moet presteren, omdat je Nederland bent. Nederland is natuurlijk een groot land, maar Portugal is dat ook op voetbalgebied. Er zal bij beide teams wel druk zijn."

Spannend

Donderdagavond is de eerste play-offwedstrijd in het AZ-stadion in Alkmaar. Volgende week dinsdag is de return in Portugal. "Ik verwacht twee spannende wedstrijden, met ploegen die er vol voor gaan en aanvallend voetbal willen spelen", voorspelt Hendrix. "We zullen wel zien wat het resultaat wordt."