Stitzinger wint Mescherbergloop ondanks parcoursfout

Patrick Stitzinger. © L1
De jubileumeditie van de dertig jaar oude Mescherbergloop verliep zondag niet vlekkeloos. Patrick Stitzinger uit Maastricht miste een stuk van het parcours, maar wist toch te winnen.
Vijftig minuten en twee seconden. Zo lang deed Patrick Stitzinger gisteren over de 15,6 kilometer lange Mescherbergloop.

Stuk overgeslagen
Al klopte die afstand niet helemaal voor de Maastrichtenaar. Hij merkte zelf al snel na de finish op dat er iets niet helemaal in orde was. "Volgens mij heb ik een stuk overgeslagen. Ik weet alleen niet precies waar", vertelde een verwarde Stitzinger. Op de vraag of hij niet gewoon een toptijd had gelopen, lachte hij: "Laten we dat maar hopen."

Dezelfde fout
Maar niets bleek minder waar. Na Stitzinger volgden nog een handjevol lopers die dezelfde fout hadden gemaakt. Toen Roger Smeets op bijna zeven minuten van de winnaar binnenkwam, hadden de meeste mensen al een sterk vermoeden dat er iets niet goed was gegaan.

Trap met de 184 treden
Bas van Hooren, de nummer drie op de lange afstand, denkt te weten waar de snelste lopers fout waren gegaan. Het was volgens hem het meest bekende stuk van het parcours: de beruchte trap met de 184 treden. "Daar was een punt waar je rechtdoor kon gaan of rechtsaf. Ik heb toen Patrick gevolgd, die dus de verkeerde afslag had genomen. Het was onduidelijk waar we naartoe moesten."

Niet te diskwalificeren
Na overleg van de organisatie met de atleten die wel de goede afstand hadden gelopen, werd besloten om de lopers niet te diskwalificeren. Patrick Stitzinger (50:02), Mike Page (50:58) en Bas van Hooren (51:11) mochten hun prijs in ontvangst nemen op het erepodium plaatsnemen.

Maaike Caelers
Bij de vrouwen wist Olympisch triatleet Maaike Caelers de overwinning op te eisen in 1.02,02. "Ik vond het best gemakkelijk gaan. Na twee of drie kilometer ontsnapte ik al van Eveline Ruijters en ik heb de rest gesoleerd." Ruijters (1.04,54) werd tweede en Renée Vranken vulde het podium aan in een tijd van 1.07,22.