Fortuna Sittard boekt nettowinst van drie ton

© Emindo Armino
Fortuna Sittard mag het sportief moeilijk hebben, op financieel gebied heeft de club een goed seizoen achter de rug.
Dat blijkt uit de jaarcijfers die de club woensdag heeft gepresenteerd. Onder de streep stond er na het seizoen 2013/2014 een nettowinst van 306.000 euro.

Sanering
Fortuna realiseerde de winst door flink in de kosten te snijden. Door een sanering van 16,1 procent realiseerde de club een omzetstijging van 4,7 procent.

Kosten verlagen
Bij Fortuna wordt hard gewerkt de club financieel gezond te maken. In het seizoen 2012/2013 werd de balans al gesaneerd door de verkoop van het stadion. Het afgelopen voetbalseizoen probeerde Fortuna de kosten verder te verlagen, de omzet te verhogen en te voldoen aan de begroting.

'We zijn op de goede weg'
Na de schuldsanering is over het seizoen 2013/2014 voldaan aan de normen van de KNVB, maar voorzitter Martin Masset is nog niet klaar. Hij wil Fortuna graag weer structureel winstgevend maken. "Onze grootste zorgen op dit moment zijn de licentie-indeling bij de KNVB en de liquiditeit", aldus Masset. Hij hoopt dat Fortuna op korte termijn bij de KNVB van categorie 3 naar 2 kan verhuizen, zodat de club niet meer onder curatele staat van de voetbalbond. "We zijn op de goede weg. Fortuna is schuldenvrij en de jaarcijfers en de prognose zijn positief."

Bezuinigingen op salariskosten
Om de acute financiële problemen het hoofd te bieden heeft Fortuna er onder meer voor gekozen 200.000 euro te bezuinigen op de salariskosten van de huidige spelersgroep. Daarnaast is er een nieuwe groep investeerders gevonden die de club financieel wil ondersteunen en is Fortuna van plan een nieuwe business-club op te zetten. "Als we er ook in slagen het liquiditeitsprobleem aan te pakken, ontstaat er een basis voor sportieve groei en een gezonde en mooie toekomst voor Fortuna."