Dumoulin: "Ik ben geen favoriet voor de wereldtitel"

© Rob Oostwegel
Hij mag dan wel een van de favorieten zijn bij de bookmakers, zelf ziet de Maastrichtse wielrenner Tom Dumoulin dat anders.
"Ik weet niet waar het vandaan komt, maar een echte topfavoriet voor de wereldtitel ben ik niet." Dat zegt hij in een interview met Wielerflits.

Twee echte favorieten
Tom Dumoulin is de eerste Nederlander in jaren die weer eens kans maakt op een podiumplek bij de individuele tijdrit van het WK Wielrennen. Woensdag is het zover, dan mag de Maastrichtse wielrenner aantreden in het Spaanse Ponferrada. Dumoulin voelt zich goed, maar denkt niet dat hij kans maakt op een overwinning. "Als ik voor mijn doen een hele goede tijdrit rij en ik word daarmee vijfde, omdat er vier man op dit moment beter zijn, dan kan ik daar misschien tevreden mee zijn. Maar als ik niet aan mijn niveau kom en ik word dan vijfde, dan is het natuurlijk heel zuur", zo zegt hij tegen L1. "Ik denk dat er maar twee echte favorieten zijn en dat zijn Bradley Wiggins en Tony Martin."

"Als Tony niets geks tegenkomt, dan is hij op dit moment onverslaanbaar. Daar heb ik wel vrede mee hoor. Ik ben pas 23 jaar en heb nog vele jaren voor me." Eerder deze week zei bondscoach Egon van Kessel al dat Dumoulin op termijn kandidaat is voor WK-goud.

Strijd om het brons

De uitspraken van Dumoulin betekenen niet dat hij zich woensdag al gewonnen geeft. "Ik hoop stiekem toch op een medaille", zo zegt hij tegen L1. De vorm is er in ieder geval bij de renner van Giant-Shimano: "Tijdens de ploegentijdrit van zondag voelde ik me heel goed. Ik hoop dat dit gevoel nog een weekje aanhoudt."

Medaille reële kans

Hij is niet de topfavoriet voor goud, maar collega-wielrenners schatten de kans dat Dumoulin woensdag op het erepodium staat groot in. "Een medaille is gewoon een reële kans, en dat zou ik 'm wel gunnen", zegt Stef Clement, die woensdag ook de tijdrit rijdt. Ook Marianne Vos, kopvrouw van de Nederlandse vrouwenploeg, heeft vertrouwen in Dumoulin. "Hij heeft de rust en alles in zich om het maximale uit zichzelf te halen. Natuurlijk is de concurrentie ontzettend hevig, maar ik denk wel dat hij iets moois gaat doen voor Nederland."