Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoorverbinding voor VDL Nedcar van de baan

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 16:11

Er komt geen railterminal bij VDL Nedcar in Born. Uit onderzoek blijkt dat de terminal niet rendabel is.

Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Spoor
De provincie ijverde lang voor de aanleg van het spoor, dat moest lopen van de autofabriek naar Roermond. De spoorlijn zou noodzakelijk zijn om de positie van VDL Nedcar te versterken. Daarom wilde de provincie de helft van de geraamde veertig miljoen betalen. Het Rijk zou tien miljoen meebetalen. Maar de plannen zijn nu van de baan. "Iedere autofabriek heeft aansluitingen op het wegen-, water- en spoornet. Maar voor ons bleek dat te duur", zegt VDL Nedcar directeur Paul van Vuuren.

Overlast
De komst van een railterminal lag gevoelig. De inwoners van Nieuwstadt waren bang voor dat er meer geluids- en verkeersoverlast zou komen. Na twee jaar onderzoek is de spoorweg nu van de baan. Tot grote opluchting van wethouder Hub Meuwissen van Echt-Susteren. "We zijn hier nooit blij mee geweest, omdat we veel overlast vreesden."

38 hectare
De provincie wil de autofabriek wel ruimte geven om verder te groeien. Daarom is er afgesproken dat VDL Nedcar 38 hectare grond mag kopen van de provincie, bovenop de 25 hectare die het bedrijf al eerder kocht. "We zijn naar alternatieve scenario's voor de railterminal gaan kijken die minder overlast veroorzaken", zegt gedeputeerde Joost van den Akker. "Daarom verkopen we extra grond aan het bedrijf." Op de grond kunnen onder meer nieuwe auto's geparkeerd worden.

Groei
Met de nieuwe aankoop groeit Nedcar van 93 naar 153 hectare. De extra grond heeft Nedcar nodig om in de toekomst door te kunnen groeien. Van Vuuren: "We moeten flexibel zijn. De markt verandert. We moeten daarom kunnen inspelen op de vraag", aldus de Nedcar-directeur. "Als we een tweede opdrachtgever krijgen, moeten we snel kunnen uitbreiden."

Meer banen
VDL Nedcar is op zoek naar een tweede opdrachtgever, naast BMW. Als dat lukt moet de productie omhooggaan van ruim 200.000 naar ongeveer 350.000 auto’s. De werkgelegenheid zal dan ook fors groeien.

Drukte
Als Nedcar groeit, dan gaat dat wel leiden tot meer verkeersdrukte. En daar wil gedeputeerde Van den Akker rekening mee houden. "We zullen veel maatregelen moeten treffen om de wegen beter aan te laten sluiten op elkaar." De kosten voor die aanpassing bedragen ruim 40 miljoen. 25 miljoen wil de provincie betalen. De rest moet komen van VDL en Den Haag.

Hoeveel VDL voor de nieuwe grond moet betalen, willen het bedrijf en de provincie niet zeggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen