Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Spoorverbinding voor VDL Nedcar van de baan

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 16:11

Er komt geen railterminal bij VDL Nedcar in Born. Uit onderzoek blijkt dat de terminal niet rendabel is.

Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Spoor
De provincie ijverde lang voor de aanleg van het spoor, dat moest lopen van de autofabriek naar Roermond. De spoorlijn zou noodzakelijk zijn om de positie van VDL Nedcar te versterken. Daarom wilde de provincie de helft van de geraamde veertig miljoen betalen. Het Rijk zou tien miljoen meebetalen. Maar de plannen zijn nu van de baan. "Iedere autofabriek heeft aansluitingen op het wegen-, water- en spoornet. Maar voor ons bleek dat te duur", zegt VDL Nedcar directeur Paul van Vuuren.

Overlast
De komst van een railterminal lag gevoelig. De inwoners van Nieuwstadt waren bang voor dat er meer geluids- en verkeersoverlast zou komen. Na twee jaar onderzoek is de spoorweg nu van de baan. Tot grote opluchting van wethouder Hub Meuwissen van Echt-Susteren. "We zijn hier nooit blij mee geweest, omdat we veel overlast vreesden."

38 hectare
De provincie wil de autofabriek wel ruimte geven om verder te groeien. Daarom is er afgesproken dat VDL Nedcar 38 hectare grond mag kopen van de provincie, bovenop de 25 hectare die het bedrijf al eerder kocht. "We zijn naar alternatieve scenario's voor de railterminal gaan kijken die minder overlast veroorzaken", zegt gedeputeerde Joost van den Akker. "Daarom verkopen we extra grond aan het bedrijf." Op de grond kunnen onder meer nieuwe auto's geparkeerd worden.

Groei
Met de nieuwe aankoop groeit Nedcar van 93 naar 153 hectare. De extra grond heeft Nedcar nodig om in de toekomst door te kunnen groeien. Van Vuuren: "We moeten flexibel zijn. De markt verandert. We moeten daarom kunnen inspelen op de vraag", aldus de Nedcar-directeur. "Als we een tweede opdrachtgever krijgen, moeten we snel kunnen uitbreiden."

Meer banen
VDL Nedcar is op zoek naar een tweede opdrachtgever, naast BMW. Als dat lukt moet de productie omhooggaan van ruim 200.000 naar ongeveer 350.000 auto’s. De werkgelegenheid zal dan ook fors groeien.

Drukte
Als Nedcar groeit, dan gaat dat wel leiden tot meer verkeersdrukte. En daar wil gedeputeerde Van den Akker rekening mee houden. "We zullen veel maatregelen moeten treffen om de wegen beter aan te laten sluiten op elkaar." De kosten voor die aanpassing bedragen ruim 40 miljoen. 25 miljoen wil de provincie betalen. De rest moet komen van VDL en Den Haag.

Hoeveel VDL voor de nieuwe grond moet betalen, willen het bedrijf en de provincie niet zeggen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen