Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Spoorverbinding voor VDL Nedcar van de baan

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 16:11

Er komt geen railterminal bij VDL Nedcar in Born. Uit onderzoek blijkt dat de terminal niet rendabel is.

Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Spoor
De provincie ijverde lang voor de aanleg van het spoor, dat moest lopen van de autofabriek naar Roermond. De spoorlijn zou noodzakelijk zijn om de positie van VDL Nedcar te versterken. Daarom wilde de provincie de helft van de geraamde veertig miljoen betalen. Het Rijk zou tien miljoen meebetalen. Maar de plannen zijn nu van de baan. "Iedere autofabriek heeft aansluitingen op het wegen-, water- en spoornet. Maar voor ons bleek dat te duur", zegt VDL Nedcar directeur Paul van Vuuren.

Overlast
De komst van een railterminal lag gevoelig. De inwoners van Nieuwstadt waren bang voor dat er meer geluids- en verkeersoverlast zou komen. Na twee jaar onderzoek is de spoorweg nu van de baan. Tot grote opluchting van wethouder Hub Meuwissen van Echt-Susteren. "We zijn hier nooit blij mee geweest, omdat we veel overlast vreesden."

38 hectare
De provincie wil de autofabriek wel ruimte geven om verder te groeien. Daarom is er afgesproken dat VDL Nedcar 38 hectare grond mag kopen van de provincie, bovenop de 25 hectare die het bedrijf al eerder kocht. "We zijn naar alternatieve scenario's voor de railterminal gaan kijken die minder overlast veroorzaken", zegt gedeputeerde Joost van den Akker. "Daarom verkopen we extra grond aan het bedrijf." Op de grond kunnen onder meer nieuwe auto's geparkeerd worden.

Groei
Met de nieuwe aankoop groeit Nedcar van 93 naar 153 hectare. De extra grond heeft Nedcar nodig om in de toekomst door te kunnen groeien. Van Vuuren: "We moeten flexibel zijn. De markt verandert. We moeten daarom kunnen inspelen op de vraag", aldus de Nedcar-directeur. "Als we een tweede opdrachtgever krijgen, moeten we snel kunnen uitbreiden."

Meer banen
VDL Nedcar is op zoek naar een tweede opdrachtgever, naast BMW. Als dat lukt moet de productie omhooggaan van ruim 200.000 naar ongeveer 350.000 auto’s. De werkgelegenheid zal dan ook fors groeien.

Drukte
Als Nedcar groeit, dan gaat dat wel leiden tot meer verkeersdrukte. En daar wil gedeputeerde Van den Akker rekening mee houden. "We zullen veel maatregelen moeten treffen om de wegen beter aan te laten sluiten op elkaar." De kosten voor die aanpassing bedragen ruim 40 miljoen. 25 miljoen wil de provincie betalen. De rest moet komen van VDL en Den Haag.

Hoeveel VDL voor de nieuwe grond moet betalen, willen het bedrijf en de provincie niet zeggen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen