Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoorverbinding voor VDL Nedcar van de baan

Geplaatst opdinsdag 26 februari 2019 - 16:11

Er komt geen railterminal bij VDL Nedcar in Born. Uit onderzoek blijkt dat de terminal niet rendabel is.

Dat is dinsdag bekendgemaakt.

Spoor
De provincie ijverde lang voor de aanleg van het spoor, dat moest lopen van de autofabriek naar Roermond. De spoorlijn zou noodzakelijk zijn om de positie van VDL Nedcar te versterken. Daarom wilde de provincie de helft van de geraamde veertig miljoen betalen. Het Rijk zou tien miljoen meebetalen. Maar de plannen zijn nu van de baan. "Iedere autofabriek heeft aansluitingen op het wegen-, water- en spoornet. Maar voor ons bleek dat te duur", zegt VDL Nedcar directeur Paul van Vuuren.

Overlast
De komst van een railterminal lag gevoelig. De inwoners van Nieuwstadt waren bang voor dat er meer geluids- en verkeersoverlast zou komen. Na twee jaar onderzoek is de spoorweg nu van de baan. Tot grote opluchting van wethouder Hub Meuwissen van Echt-Susteren. "We zijn hier nooit blij mee geweest, omdat we veel overlast vreesden."

38 hectare
De provincie wil de autofabriek wel ruimte geven om verder te groeien. Daarom is er afgesproken dat VDL Nedcar 38 hectare grond mag kopen van de provincie, bovenop de 25 hectare die het bedrijf al eerder kocht. "We zijn naar alternatieve scenario's voor de railterminal gaan kijken die minder overlast veroorzaken", zegt gedeputeerde Joost van den Akker. "Daarom verkopen we extra grond aan het bedrijf." Op de grond kunnen onder meer nieuwe auto's geparkeerd worden.

Groei
Met de nieuwe aankoop groeit Nedcar van 93 naar 153 hectare. De extra grond heeft Nedcar nodig om in de toekomst door te kunnen groeien. Van Vuuren: "We moeten flexibel zijn. De markt verandert. We moeten daarom kunnen inspelen op de vraag", aldus de Nedcar-directeur. "Als we een tweede opdrachtgever krijgen, moeten we snel kunnen uitbreiden."

Meer banen
VDL Nedcar is op zoek naar een tweede opdrachtgever, naast BMW. Als dat lukt moet de productie omhooggaan van ruim 200.000 naar ongeveer 350.000 auto’s. De werkgelegenheid zal dan ook fors groeien.

Drukte
Als Nedcar groeit, dan gaat dat wel leiden tot meer verkeersdrukte. En daar wil gedeputeerde Van den Akker rekening mee houden. "We zullen veel maatregelen moeten treffen om de wegen beter aan te laten sluiten op elkaar." De kosten voor die aanpassing bedragen ruim 40 miljoen. 25 miljoen wil de provincie betalen. De rest moet komen van VDL en Den Haag.

Hoeveel VDL voor de nieuwe grond moet betalen, willen het bedrijf en de provincie niet zeggen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen