Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoortunnel Venlo: akkoord mislukt, huizen onteigend

Geplaatst opvrijdag 15 oktober 2021 - 12:38

De gemeente Venlo heeft er geen vertrouwen meer in een akkoord te bereiken met de bewoners van de Vierpaardjes en start een onteigeningsprocedure.

Dat heeft de gemeente in een brief aan de raad laten weten.


Spoortunnel
De woningen moeten verdwijnen vanwege de aanleg van de spoortunnel door Prorail. De gemeente heeft een overeenkomst gesloten waarin staat dat ze medio 2023 de grond levert aan Prorail. Als dat niet lukt zijn er mogelijk sancties voor de gemeente. De eigenaren en de gemeente zijn al bijna twee jaar aan het onderhandelen over de uitkoopsom. Van de 18 woningen zijn slechts drie woningen door de gemeente aangekocht. Het grote struikelblok volgens vastgoedadviseur Peter Meertens is het aanbod van de gemeente.

Kloof
Voor veel bewoners is het geboden bedrag te laag, zegt Meertens. "Het aanbod van de gemeente ligt op 1500 euro per vierkante meter woonoppervlak, terwijl de huidige marktprijs 2600 euro is", aldus Meertens. De woningen hebben zo'n 150 vierkante meter woonoppervlak waarmee het verschil tussen vraag en aanbod zo'n 165.000 euro is per woning is.

"Bij een onteigening moet een gemeente bewoners volledig compenseren. Naast een marktconforme prijs voor woningen krijgen bewoners aankoop-, verhuis- en herinrichtingskosten gecompenseerd", zegt de adviseur van de bewoners. "De gemeente staat volgens Meertens met de rug tegen de muur. Als zij de bewoners niet volledig compenseert zal de rechter de bewoners niet onteigenen", denkt hij.

In een reactie zegt de gemeente dat het nu aan de rechter is wat het totale compensatiebedrag is.

Lees ook: Geen extra bijdrage Rijk voor ondertunneling Vierpaardjes

Hoge kosten
De aanleg van de tunnel wordt een dure operatie voor de gemeente. Naast compensatiekosten zijn er proces -en advieskosten. Meertens, die zoals gebruikelijk bij onteigeningszaken betaald wordt door de gemeente, schat deze op 100.000 euro per woning. Een woordvoerder van de gemeente meldt "dat ook de kosten van de deskundige bijstand die de gemeente moet voldoen door de rechter worden bepaald".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen