Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoorloze Roemenen uit Linne weer boven water

Geplaatst opwoensdag 9 juni 2021 - 19:49

De vijftig arbeidsmigranten die onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden werden gevonden op een boerderijcomplex in Linne, zijn terecht.

Dat zegt burgemeester Stef Strous van Maasgouw.

Twee verschillende plekken buiten Maasgouw
Sinds 30 mei was het onduidelijk waar zij verbleven, nadat de burgemeester de eigenaren van het bedrijf opdracht had gegeven voor een nieuw onderkomen te zorgen.

"We weten waar ze zijn, op straat en huisniveau", zegt de burgemeester woensdag tegen persbureau ANP. Het precieze aantal heeft hij niet, maar "een aantal mensen, vijf of zes, zijn terug naar Roemenië". De rest van de vijftig arbeidsmigranten zit op twee verschillende plekken, buiten de gemeente Maasgouw. "Het is aan de eigenaar om te vertellen waar, daar heb ik geen bevoegdheid toe." Wel laat Strous "verifiëren of dat omgevingen zijn die voldoen aan de eisen".

Lees ook: Roemenen leefden in angst in aftands onderkomen in Linne

'Mensonterend'
Op donderdag 27 mei werden de vijftig Roemenen ontdekt bij de boerderij tijdens een gezamenlijke controle van de gemeente met de vreemdelingenpolitie en de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Strous noemde de situatie eerder al "mensonterend". Onder de werknemers was ook een "voorman, iemand uit Roemenië die de boel in het gareel hield". Voor hem waren de anderen bang. "Hij was intimiderend en mensen konden niet vrijuit spreken". De panden waren op gebied van bouw en brandveiligheid slecht.

Lees ook: 'Maasgouw heeft Roemenen die in angst leefden laten vallen'

En dus werden de eigenaren door de burgemeester gesommeerd een andere woonplek te zoeken. Waarheen kreeg de burgemeester niet te horen. "Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever internationale arbeiders huisvesting te geven."

'Veilige en goede plek'
Waarom niet in de gaten werd gehouden of de Roemeense uitzendkrachten nu wel op een goede plek terechtkwamen, kan Strous niet zeggen. "Met de kennis van nu hadden we moeten eisen dat de eigenaar door moest geven waar ze zijn, zodat we konden nagaan of ze op een veilige en goede plek terechtkwamen."

'Dit laten we niet meer gebeuren'
Hoe het verder gaat met de werknemers die nog in Nederland zijn? "Het aspergeseizoen loopt nog een week. Gaan ze dan ergens anders werken, of terug naar Roemenië? Dat weet ik niet. Ze zijn nu buiten onze gemeente, dus daar eindigt onze verantwoordelijkheid." Wel zegt de burgemeester wakker geschud te zijn. "Dit laten we niet meer gebeuren." Daarom onderhoudt hij nu contact met naastgelegen gemeenten en wil hij weten hoe de nieuwe situatie van de werknemers is. Ook wil hij weten of het hier om een vorm van mensenhandel of intimidatie ging, en of de gemeente nog gerechtelijke stappen kan en moet ondernemen.

Lees ook: Oplossing huisvesting arbeidsmigranten: 'Woontorens bouwen'

Ook heeft Strous gesproken met Emile Roemer, voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, die na het incident aankaartte dat er in heel Nederland geen zicht is op het aantal gastarbeiders en waar ze wonen. Strous wil zorgen dat de arbeiders zorg krijgen en geregistreerd wordt wie waar slaapt. En er moet alleen nog gewerkt worden met gecertificeerde uitzendbureaus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen