Overslaan en naar de inhoud gaan

Spookrijdrama A73: 'Beter onderzoek noodzakelijk'

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 13:12

Bij een dodelijk verkeersongeval moet altijd onderzoek worden gedaan met onder meer bloed- en urinemonsters. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na aanvullend onderzoek naar het spookrijdrama op de A73 bij Roermond, 19 november 2017.

Zulk onderzoek is ook nodig als de mogelijke veroorzaker van het ongeval is omgekomen, concludeert de OvV.

Spookrijder
De raad onderzocht het ongeval met een spookrijder op de A73 in 2017. Een Poolse chauffeur (26) reed kilometers tegen het verkeer in over de snelweg. Volgens ooggetuigen reed hij al bij Maasbracht op de verkeerde weghelft. Bij de Roertunnel ging het mis. Daar klapte de spookrijder vol op een andere auto.

Geen onderzoek
De 22-jarige Dominique Lousberg uit Tilburg overleefde de klap niet. Ook de spookrijder overleed. Omdat de enige verdachte was overleden, werd het strafrechtelijk onderzoek beëindigd. Daarom werd er verder geen onderzoek gedaan waaruit zou blijken of de bestuurder onder invloed was.

Dat heeft tot veel onbegrip geleid bij nabestaanden van de Tilburgse.

Lees ook: Video: Spookrijder A73 reed al bij Maasbracht verkeerd

Rapport
De conclusie van de Onderzoeksraad is dat verkeersongevallen op de Nederlandse snelwegen niet volledig worden onderzocht, terwijl dit wel noodzakelijk is. Daarom is de aanbeveling van de Raad dat er bij elk dodelijk ongeluk waarbij strafrechtelijk onderzoek niet meer mogelijk is, toch onderzoek wordt gedaan om vast te stellen of er sprake was van alcohol-, drugs- of medicijngebruik. Dat is essentieel om de verkeersveiligheid te verbeteren, stelt de raad.

Oorzaak ongeval
Er werd ook onderzoek gedaan naar de oorzaak van het spookrijongeval. De Raad concludeert dat één van de oorzaken ligt op de plek waar de spookrijder tegen de richting in de A73 opdraaide. Op deze afrit was de wegsituatie onoverzichtelijk en konden automobilisten zich vergissen. Uit eerder onderzoek op verzoek van Rijkswaterstaat bleek al dat de tunnel waarschijnlijk nog voor het passeren van de spookrijder gesloten had kunnen worden, omdat er een systeem in de tunnel zit dat een signaal moet afgeven als er een spookrijder is. En dit is niet gebeurd.

Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat ze na aanleiding van het rapport gaan kijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn op de A73.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen