Overslaan en naar de inhoud gaan

Spookrijder A73 kreeg twintig boetes in weken voor ongeval

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 15:46

De 26-jarige Poolse chauffeur die in 2017 een dodelijk ongeval veroorzaakte als spookrijder op de A73, kreeg in de weken voorafgaand aan het ongeluk twintig boetes voor verkeersovertredingen.

Dat is gebleken uit een aanvullend onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat op verzoek van de minister van Infrastructuur en Waterstaat het dodelijk ongeval onder de loep heeft genomen.

Ander boetesysteem
Dit pleit volgens voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Onderzoeksraad voor een nieuw boetesysteem, waardoor verkeersovertreders niet boete op boete krijgen, maar worden aangepakt wegens roekeloos rijgedrag.

"In een relatief korte periode voorafgaand aan het ongeluk kreeg de bestuurder maar liefst twintig verkeersboetes voor snelheidsovertredingen. Dat roept de de vraag op hoe het staat met het progressieve boetestelsel," zegt Dijsselbloem. "Het kabinet had het voornemen om dat in te voeren, maar helaas zijn geen concrete stappen gezet. Als je kijkt naar dit ongeval, zou dat pleiten voor eerder optreden bij herhaalde verkeersovertredingen."

Spookrijder overleden
De spookrijder reed kilometers tegen het verkeer in over de A73 op 19 november 2017. Volgens ooggetuigen reed hij al bij Maasbracht op de verkeerde weghelft. Bij de Roertunnel ging het mis. Daar klapte de spookrijder vol op een andere auto. De 22-jarige Dominique Lousberg uit Tilburg overleefde de klap niet. Ook de spookrijder overleed. Omdat de enige verdachte was overleden, werd het strafrechtelijk onderzoek beëindigd.

Lees ook: Video: Spookrijder A73 reed al bij Maasbracht verkeerd

Daarom werd er verder geen onderzoek gedaan waaruit zou blijken of de bestuurder onder invloed was. Volgens de Onderzoeksraad was dat wel wenselijk, zowel voor de nabestaanden, als voor de verkeersveiligheid.

Afrit Maasbracht onduidelijk
Volgens Dijsselbloem moet ook nog gekeken worden naar de verkeerssituatie bij de afrit Maasbracht op de A73, die de spookrijder als oprit gebruikte. "Die situatie is heel onduidelijk. Eigenlijk is dat een van de oorzaken van het ongeval. Alleen een afrit en geen oprit is verwarrend en verkeersborden stonden weggedraaid of waren moeilijk zichtbaar. Er waren geen extra waarschuwingsborden. Dus daar is het al fout gegaan", stelt Dijsselbloem.

Dat heeft volgens de voorzitter van de Veiligheidsraad te weinig aandacht gekregen in het onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van Rijkswaterstaat is uitgevoerd. Volgens Dijsselbloem moeten Rijkswaterstaat en de provincie samen kijken hoe de situatie verbeterd kan worden. Rijkswaterstaat laat in een reactie weten te gaan onderzoeken óf en welke maatregelen genomen moeten worden.

Lees ook: Spookrijdrama A73: 'Beter onderzoek noodzakelijk'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen