Overslaan en naar de inhoud gaan

Spontane ontmoeting met Pools trio werd Jimmy (24) fataal

Geplaatst opdinsdag 3 maart 2020 - 11:10

Een spontane ontmoeting tussen drie Poolse mannen en Jimmy Senden (24) werd die laatste fataal. Ze kwamen elkaar op 17 augustus 2019 tegen in een park in Kerkrade, dronken stevig en stapten in de auto. Het was het laatste dat Jimmy zou doen.

Bestuurder Sebastian O. (29) reed de wagen tegen een kei in het park en stuurde vervolgens een vijver in. Tegen hem is zes jaar cel geëist.

Lees ook: Poolse man geeft betrokkenheid bij dood Jimmy Senden toe

Bier, wodka en blowen
Kerkradenaar Jimmy overleefde de klap niet. Justitie wil Sebastian laten opsluiten, omdat hij het slachtoffer in het water heeft laten liggen. De Pool nam de benen zonder hulpdiensten in te schakelen. Later bleek dat hij bier en wodka had gedronken, geblowd had en bovendien geen rijbewijs had. "Deze meneer was hartstikke zat en wist niet eens hoe hij een auto moest besturen", zei de officier. "Wat hij deed, was roekeloos. Geen normaal mens zou dit doen." Ze eiste naast de celstraf tien jaar rijontzegging.

Hoge eis
Officier van justitie Joan Holthuis beseft naar eigen zeggen dat haar eis aan de hoge kant is, vergeleken met andere 'verkeerszaken'. "Maar ik vind ook dat er in dit soort zaken relatief laag gestraft wordt. In dit geval gaat het ook nog eens om een verdachte die in Polen, een half jaar voor dit incident, een rijontzegging van vier jaar heeft gekregen voor rijden onder invloed." Advocaat Ruud Gijsen ziet op zijn beurt geen bewijs dat Jimmy is overleden door het ongeluk en dus zou Sebastian niet juridisch verantwoordelijk zijn. "Ik kom uit bij een straf van maximaal anderhalf jaar."

Vuurtje gevraagd
Sebastian vertelde dinsdag tegen de rechter over zijn toevallige ontmoeting met Jimmy. "Ik vroeg om een vuurtje, we raakten aan de praat en dronken samen" Uiteindelijk stapte het viertal in de auto van Jimmy. "Toen was ik flink dronken", vertelt Sebastian. "Ik weet niet meer hoe het kwam dat ik de auto bestuurde, ik weet alleen dat ik gevraagd werd om te rijden. Toen kreeg ik een soort black out en werd ik wakker in een plas. Water liep langzaam de auto in. Ik was in schock, wist niet wat ik moest doen."

Spijt van alles
De Poolse man, zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, claimt dat hij wel degelijk naar Jimmy heeft gezocht. "Maar mijn vrienden hoorden iets in het water, alsof iemand wegrende. We dachten dat hij het was. Na twintig minuten zijn we vertrokken. We wisten niet dat hij dood was. Ik heb spijt van alles, wil zijn familie mijn excuses aanbieden. Maar ik weet dat ze daar niks aan hebben."

Drie kusjes
De moeder van Jimmy onderstreepte dat. "De fysieke wereld om ons heen is niet veranderd, maar onze innerlijke wereld wel, we worden er elke dag mee geconfronteerd. Hij appte ons nog dat hij zo naar huis zou komen, eindigde met een smiley en drie kusjes. Hij schreef: 'Ik hou van jullie.' Dat deed hij elke keer." Het bleek het laatste contact met haar zoon.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen