Overslaan en naar de inhoud gaan

Spontaan bezoek brengt herinneringen boven bij dementerende

Geplaatst opmaandag 16 augustus 2021 - 17:03

Bewoners met dementie kunnen in zorgcentrum Ter Borcht in Baarlo weer bezoek krijgen van vrijwilligers. Door corona lag Betekenisvol Ontmoeten anderhalf jaar stil.

Bewoner Roos Hendrikx krijgt bezoek van Gerty Hermans en haar hondje Mila. In zorgcentrum Ter Borcht in Baarlo woont een aantal mensen met Alzheimer. Zo'n bezoek doet veel goeds volgens medewerkers van de De Zorggroep.

Passie
"We weten van mevrouw Hendrikx dat ze van honden houdt. Daarom hebben we haar verbonden aan Gerty Hermans. Hendrikx mag de hond knuffelen en aaien. Zo ontstaat er meteen een leuke interactie." Petra Keijsers van De Zorggroep coördineert Betekenisvol Ontmoeten. Vrijwilligers maken af en toe een afspraak in een zorgcentrum. De link met de bewoner is een gedeelde interesse, hobby of passie. Het programma Betekenisvol Ontmoeten bestaat al langer. Door corona-regels heeft het een hele tijd stilgelegen.

Balkenbrij
Twee keer per jaar komt de slager uit Baarlo op bezoek om balkenbrij te maken. Operazanger Sef Thissen uit Venlo vertelt over klassieke muziek en een ex-militair haalt verhalen op over het leger. Het is vooral laagdrempelig voor onze bewoners en vrijwilligers. Als je één keer per jaar bij iemand op bezoek wilt komen is het ook goed."

Video: L1

Kwispelt
Gerty Hermans heeft een drukke baan als verpleegkundige op de IC-afdeling van VieCuri in Venlo. Haar bezoekjes aan het zorgcentrum kan ze goed combineren. "Het geeft mij voldoening. Mila kwispelt, mevrouw Hendrikx is blij en ik ook."

Mevrouw Hendrikx krijgt regelmatig bezoek van haar familie. De Zorggroep vindt het ook belangrijk om iets extra's te kunnen doen. Daarom is Gerty eventjes hier met haar hondje.

Herinneringen
"We hebben heel lang een herdershond gehad", vertelt Roos Hendrikx terwijl Mila haar pootjes geeft. Roos Hendrikx heeft wat een medewerker van Ter Borcht een vijf-minuten-geheugen noemt. Herinneringen van vroeger heeft ze nog maar als Gerty en Mila straks weg zijn weet ze waarschijnlijk heel snel niet meer dat ze vandaag op bezoek zijn geweest."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen