Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoedoverleg fruittelers over appels en peren

Geplaatst opdonderdag 4 augustus 2016 - 9:58

Limburgse telers overleggen volgende week met de Nederlandse Fruittelers Organisatie over de nijpende situatie op de markt voor appels en peren.

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond LLTB verwacht dat op korte termijn 20 procent van de fruittelers over de kop gaat als er niks gebeurt.

Russische boycot
De problemen zijn een gevolg van de Russische boycot op fruit uit Westerse landen, terwijl normaal een groot deel van de Limburgse appels en peren naar Rusland gaan. Ook de hoge productiekosten in ons land spelen de telers parten.

Goedkoper
In Polen wordt fruit veel goedkoper geproduceerd. "Voor een kilo jonagold appels krijgt de teler tussen 20 en 30 cent, terwijl de productiekosten 55 cent per kilo zijn. En de appels liggen in de winkel voor een prijs vanaf 1-euro-70", aldus fruitteler Gilbert Petit uit Ulestraten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Procedure om bevers te mogen vangen moet sneller
Alweer een rampjaar verwacht voor fruittelers
Fruittelers wapenen zich tegen vorst
Landbouworganisaties: einde fruitteelt Zuid-Limburg dreigt
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen