Overslaan en naar de inhoud gaan

Spoedoverleg fruittelers over appels en peren

Geplaatst opdonderdag 4 augustus 2016 - 9:58

Limburgse telers overleggen volgende week met de Nederlandse Fruittelers Organisatie over de nijpende situatie op de markt voor appels en peren.

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond LLTB verwacht dat op korte termijn 20 procent van de fruittelers over de kop gaat als er niks gebeurt.

Russische boycot
De problemen zijn een gevolg van de Russische boycot op fruit uit Westerse landen, terwijl normaal een groot deel van de Limburgse appels en peren naar Rusland gaan. Ook de hoge productiekosten in ons land spelen de telers parten.

Goedkoper
In Polen wordt fruit veel goedkoper geproduceerd. "Voor een kilo jonagold appels krijgt de teler tussen 20 en 30 cent, terwijl de productiekosten 55 cent per kilo zijn. En de appels liggen in de winkel voor een prijs vanaf 1-euro-70", aldus fruitteler Gilbert Petit uit Ulestraten.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Procedure om bevers te mogen vangen moet sneller
Alweer een rampjaar verwacht voor fruittelers
Fruittelers wapenen zich tegen vorst
Landbouworganisaties: einde fruitteelt Zuid-Limburg dreigt
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen