Overslaan en naar de inhoud gaan

Spitsstrook A2 wordt te weinig gebruikt

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 18:16

Bijna 8 jaar na de opening van de spitsstrook op de A2 tussen Urmond en Maasbracht, wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt. Veel automobilisten blijven onnodig op de middelste baan rijden en dat is strafbaar.

Een week geleden kondigde de politie aan streng te gaan opletten op onnodig linksrijden. In enkele dagen werden ruim 200 automobilisten op de bon geslingerd.

Lees ook: Politie grijpt in op A2: linksrijders aangepakt

Losersfactor
Volgens deskundigen zijn er drie hoofdredenen waarom automobilisten de spitsstrook mijden. Ten eerste de doorgetrokken streep rechts, waardoor bestuurders toch terughoudend zijn om die te passeren, ook al brand er een groene pijl boven de strook. Ten tweede wordt de spitsstrook als erg smal ervaren. "dat kan komen omdat er geen vluchtstrook rechts van de auto is en de vangrail heel dichtbij is. Dat geeft een onveilig gevoel. Ten derde bestaat er volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen de 'losersfactor'. "Er zijn genoeg automobilisten die rijden op de spitsstrook maar iets voor watjes vinden en iets voor mensen met kleine of oude auto's. Dus mijden ze die rijstrook voor losers."

Strengere controles
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de spitsstrook aangelegd om meer verwerkingscapaciteit te creëren. Als daar geen gebruik van wordt gemaakt, komt er niets terecht van een betere doorstroming. De politie gaat de komende tijd door met de strengere controles en het bekeuren van automobilisten die links blijven rijden en geen gebruik maken van de spitsstrook. Dat kost ze 149 euro.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen