Overslaan en naar de inhoud gaan

Spitsstrook A2 wordt te weinig gebruikt

Geplaatst opvrijdag 19 juli 2019 - 18:16

Bijna 8 jaar na de opening van de spitsstrook op de A2 tussen Urmond en Maasbracht, wordt er nog te weinig gebruik van gemaakt. Veel automobilisten blijven onnodig op de middelste baan rijden en dat is strafbaar.

Een week geleden kondigde de politie aan streng te gaan opletten op onnodig linksrijden. In enkele dagen werden ruim 200 automobilisten op de bon geslingerd.

Lees ook: Politie grijpt in op A2: linksrijders aangepakt

Losersfactor
Volgens deskundigen zijn er drie hoofdredenen waarom automobilisten de spitsstrook mijden. Ten eerste de doorgetrokken streep rechts, waardoor bestuurders toch terughoudend zijn om die te passeren, ook al brand er een groene pijl boven de strook. Ten tweede wordt de spitsstrook als erg smal ervaren. "dat kan komen omdat er geen vluchtstrook rechts van de auto is en de vangrail heel dichtbij is. Dat geeft een onveilig gevoel. Ten derde bestaat er volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen de 'losersfactor'. "Er zijn genoeg automobilisten die rijden op de spitsstrook maar iets voor watjes vinden en iets voor mensen met kleine of oude auto's. Dus mijden ze die rijstrook voor losers."

Strengere controles
Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is de spitsstrook aangelegd om meer verwerkingscapaciteit te creëren. Als daar geen gebruik van wordt gemaakt, komt er niets terecht van een betere doorstroming. De politie gaat de komende tijd door met de strengere controles en het bekeuren van automobilisten die links blijven rijden en geen gebruik maken van de spitsstrook. Dat kost ze 149 euro.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen