Overslaan en naar de inhoud gaan

Spionagekwestie: 'College ging bedachtzaam te werk'

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 21:49

Wethouder Jim Janssen van Maastricht zegt dat de verwijten aan het adres van het college van B&W in de zogeheten spionagekwestie geen recht doen aan de werkelijkheid.

Volgens hem is het college bedachtzaam te werk gegaan.

Misdragingen
In een extra vergadering van de gemeenteraad stelde de wethouder van de Senioren Partij Maastricht (SPM) dat een bestuurder er niet aan ontkomt om af en toe de vraag te stellen of er misdragingen van ambtenaren aan de orde zijn die eventueel een ontslag rechtvaardigen.

Lees ook: SP: 'Spionage-affaire beschadigt imago gemeente ernstig'

Kritisch
De gemeente liet in het geheim de mails van tientallen ambtenaren lezen die kritisch waren over de gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen. Ook werd gekeken naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan.

Verantwoordelijk
Maar volgens Janssen is dat idee snel losgelaten omdat er geen grond voor was. Zo kwam het ook niet terecht in de definitieve notulen van de vergadering waarin dat aan de orde werd gesteld. Voor het inschakelen van een bureau voor bedrijfsrecherche die de mails van 41 ambtenaren bekeek, was de gemeentesecretaris verantwoordelijk, zo betoogde Janssen. "Dat het college daarbij op afstand stond, is gebruikelijk", zo zei hij.

Negatieve publiciteit
Maar na een interruptie van de PvdA erkende de wethouder wel dat dat mandaat eigenlijk niet meer van toepassing was, nadat een advocatenkantoor al snel had gewaarschuwd dat ontslag voor veel negatieve publiciteit zou zorgen, en daarmee een politieke zaak zou worden. Janssen stelde verder dat het college betreurt dat personen geraakt zijn door de gang van zaken. "Maar ik wil heel graag verder met de medezeggenschap en de bonden zo snel mogelijk het onderling vertrouwen herstellen. Het hele college hecht daar veel waarde aan. Natuurlijk hebben we lessen getrokken uit wat er is gebeurd."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen