Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Spionage-debat: 'Met praten zou dit voorkomen zijn'

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Als er in april 2018 gewoon met elkaar was gepraat, was het niet eens nodig geweest om ambtenaren door te lichten.

Dat beweren oppositieleider Manon Fokke en oud-voorzitter Lewie Bernards van de ondernemingsraad van de gemeente Maastricht.

Spoeddebat
Dinsdagavond is er een spoeddebat over de spionage-affaire in Maastricht. Het debat komt er nadat bekend is geworden dat mails van zeker 41 ambtenaren zijn doorzocht door een bedrijfsrecherchebureau. Dat had de opdracht gekregen van de inmiddels gepensioneerde gemeentesecretaris Piet Buijtels van Maastricht.

Kritiek
De Maastrichtse ambtenaren hadden kritiek geuit op de samenvoeging van de bedrijfsvoering van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Ze waren kritisch over de arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan. Bij een vergadering van het bestuur van het nieuwe bedrijfskantoor, het zogenaamde Shared Service Center, zou wethouder John Aarts van Maastricht hebben geopperd om weigerende ambtenaren te ontslaan. Zo ver kwam het niet, wel werd er dus een onderzoek ingesteld.

Onderzoek
De conceptnotulen van de bestuursvergadering met de passage over het ontslag werden digitaal naar een aantal personen verstuurd. Een ambtenaar die niet wist dat de notulen vertrouwelijk waren, stuurde ze door naar meer mensen in het stadhuis, onder wie drie kritische ambtenaren. Om te onderzoeken wie de notulen lekte, werden de e-mails van een aantal ambtenaren en wethouders in het geheim gelezen en werd een aantal ambtenaren verhoord door een privé-bedrijfsrecherchebureau.

College onwetend
Het college van Burgemeester en Wethouders zegt van niets te weten; de gemeentesecretaris handelt namens het college van B&W en mag namens dit college integriteitsmeldingen in behandeling nemen en daar besluiten over nemen. Tot zo ver gaat er niets mis, aldus oppositieleider Manon Fokke. "Maar de vraag is als het zo grootschalig is, had je dan niet het college van B&W moeten informeren als gemeentesecretaris?"

Fokke gelooft niet dat het college van niks wist in de periode van april tot 17 december 2018,toen het college officieel op de hoogte werd gebracht.

Onrechtmatig
Inmiddels is er een uitspraak van de landsadvocaat die een second opinion heeft uitgevoerd naar aanleiding van de spionagezaak. Deze meldt dat er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ERHM) is, die inhoudt dat er niet mag worden gekeken in mailboxen van personeel, als het personeel daar niet van op de hoogte is gesteld.

Woest
Lewie Bernards, tot zijn pensioen in mei 2018 voorzitter van de ondernemingsraad (OR), is woest. Hij vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan. Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant heeft Bernards contact opgenomen met de huidige gemeentesecretaris om te horen of zíjn mailboxen en dossiers ook zijn doorgelicht door de recherche.

Ondernemingsraad
Bernards kan zich niet voorstellen dat zijn mails niet zijn bekeken. Hij was ten tijde van de desbetreffende notulen namelijk voorzitter van de OR en heeft daags na het ontvangen van de notulen een gesprek hierover gehad met Buijtels.

Niet slim
Bernards stelt dat op het moment dat bekend wordt dat de notulen in handen zijn van onder andere de OR alle partijen even om de tafel hadden moeten gaan zitten. "Als het gemeentebestuur slim was geweest, dan had het direct gezegd: 'Stop, iedereen even bij elkaar zitten, even de lucht klaren, excuses. En dan was de kous af geweest."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures

Meest gelezen