Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Spionage-debat: 'Met praten zou dit voorkomen zijn'

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Als er in april 2018 gewoon met elkaar was gepraat, was het niet eens nodig geweest om ambtenaren door te lichten.

Dat beweren oppositieleider Manon Fokke en oud-voorzitter Lewie Bernards van de ondernemingsraad van de gemeente Maastricht.

Spoeddebat
Dinsdagavond is er een spoeddebat over de spionage-affaire in Maastricht. Het debat komt er nadat bekend is geworden dat mails van zeker 41 ambtenaren zijn doorzocht door een bedrijfsrecherchebureau. Dat had de opdracht gekregen van de inmiddels gepensioneerde gemeentesecretaris Piet Buijtels van Maastricht.

Kritiek
De Maastrichtse ambtenaren hadden kritiek geuit op de samenvoeging van de bedrijfsvoering van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Ze waren kritisch over de arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan. Bij een vergadering van het bestuur van het nieuwe bedrijfskantoor, het zogenaamde Shared Service Center, zou wethouder John Aarts van Maastricht hebben geopperd om weigerende ambtenaren te ontslaan. Zo ver kwam het niet, wel werd er dus een onderzoek ingesteld.

Onderzoek
De conceptnotulen van de bestuursvergadering met de passage over het ontslag werden digitaal naar een aantal personen verstuurd. Een ambtenaar die niet wist dat de notulen vertrouwelijk waren, stuurde ze door naar meer mensen in het stadhuis, onder wie drie kritische ambtenaren. Om te onderzoeken wie de notulen lekte, werden de e-mails van een aantal ambtenaren en wethouders in het geheim gelezen en werd een aantal ambtenaren verhoord door een privé-bedrijfsrecherchebureau.

College onwetend
Het college van Burgemeester en Wethouders zegt van niets te weten; de gemeentesecretaris handelt namens het college van B&W en mag namens dit college integriteitsmeldingen in behandeling nemen en daar besluiten over nemen. Tot zo ver gaat er niets mis, aldus oppositieleider Manon Fokke. "Maar de vraag is als het zo grootschalig is, had je dan niet het college van B&W moeten informeren als gemeentesecretaris?"

Fokke gelooft niet dat het college van niks wist in de periode van april tot 17 december 2018,toen het college officieel op de hoogte werd gebracht.

Onrechtmatig
Inmiddels is er een uitspraak van de landsadvocaat die een second opinion heeft uitgevoerd naar aanleiding van de spionagezaak. Deze meldt dat er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ERHM) is, die inhoudt dat er niet mag worden gekeken in mailboxen van personeel, als het personeel daar niet van op de hoogte is gesteld.

Woest
Lewie Bernards, tot zijn pensioen in mei 2018 voorzitter van de ondernemingsraad (OR), is woest. Hij vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan. Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant heeft Bernards contact opgenomen met de huidige gemeentesecretaris om te horen of zíjn mailboxen en dossiers ook zijn doorgelicht door de recherche.

Ondernemingsraad
Bernards kan zich niet voorstellen dat zijn mails niet zijn bekeken. Hij was ten tijde van de desbetreffende notulen namelijk voorzitter van de OR en heeft daags na het ontvangen van de notulen een gesprek hierover gehad met Buijtels.

Niet slim
Bernards stelt dat op het moment dat bekend wordt dat de notulen in handen zijn van onder andere de OR alle partijen even om de tafel hadden moeten gaan zitten. "Als het gemeentebestuur slim was geweest, dan had het direct gezegd: 'Stop, iedereen even bij elkaar zitten, even de lucht klaren, excuses. En dan was de kous af geweest."

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen