Overslaan en naar de inhoud gaan

Spionage-debat: 'Met praten zou dit voorkomen zijn'

Geplaatst opdinsdag 12 februari 2019 - 6:00

Als er in april 2018 gewoon met elkaar was gepraat, was het niet eens nodig geweest om ambtenaren door te lichten.

Dat beweren oppositieleider Manon Fokke en oud-voorzitter Lewie Bernards van de ondernemingsraad van de gemeente Maastricht.

Spoeddebat
Dinsdagavond is er een spoeddebat over de spionage-affaire in Maastricht. Het debat komt er nadat bekend is geworden dat mails van zeker 41 ambtenaren zijn doorzocht door een bedrijfsrecherchebureau. Dat had de opdracht gekregen van de inmiddels gepensioneerde gemeentesecretaris Piet Buijtels van Maastricht.

Kritiek
De Maastrichtse ambtenaren hadden kritiek geuit op de samenvoeging van de bedrijfsvoering van de gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen. Ze waren kritisch over de arbeidsvoorwaarden en het sociaal plan. Bij een vergadering van het bestuur van het nieuwe bedrijfskantoor, het zogenaamde Shared Service Center, zou wethouder John Aarts van Maastricht hebben geopperd om weigerende ambtenaren te ontslaan. Zo ver kwam het niet, wel werd er dus een onderzoek ingesteld.

Onderzoek
De conceptnotulen van de bestuursvergadering met de passage over het ontslag werden digitaal naar een aantal personen verstuurd. Een ambtenaar die niet wist dat de notulen vertrouwelijk waren, stuurde ze door naar meer mensen in het stadhuis, onder wie drie kritische ambtenaren. Om te onderzoeken wie de notulen lekte, werden de e-mails van een aantal ambtenaren en wethouders in het geheim gelezen en werd een aantal ambtenaren verhoord door een privé-bedrijfsrecherchebureau.

College onwetend
Het college van Burgemeester en Wethouders zegt van niets te weten; de gemeentesecretaris handelt namens het college van B&W en mag namens dit college integriteitsmeldingen in behandeling nemen en daar besluiten over nemen. Tot zo ver gaat er niets mis, aldus oppositieleider Manon Fokke. "Maar de vraag is als het zo grootschalig is, had je dan niet het college van B&W moeten informeren als gemeentesecretaris?"

Fokke gelooft niet dat het college van niks wist in de periode van april tot 17 december 2018,toen het college officieel op de hoogte werd gebracht.

Onrechtmatig
Inmiddels is er een uitspraak van de landsadvocaat die een second opinion heeft uitgevoerd naar aanleiding van de spionagezaak. Deze meldt dat er een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ERHM) is, die inhoudt dat er niet mag worden gekeken in mailboxen van personeel, als het personeel daar niet van op de hoogte is gesteld.

Woest
Lewie Bernards, tot zijn pensioen in mei 2018 voorzitter van de ondernemingsraad (OR), is woest. Hij vindt dat de gemeente over de schreef is gegaan. Naar aanleiding van de berichtgeving in de krant heeft Bernards contact opgenomen met de huidige gemeentesecretaris om te horen of zíjn mailboxen en dossiers ook zijn doorgelicht door de recherche.

Ondernemingsraad
Bernards kan zich niet voorstellen dat zijn mails niet zijn bekeken. Hij was ten tijde van de desbetreffende notulen namelijk voorzitter van de OR en heeft daags na het ontvangen van de notulen een gesprek hierover gehad met Buijtels.

Niet slim
Bernards stelt dat op het moment dat bekend wordt dat de notulen in handen zijn van onder andere de OR alle partijen even om de tafel hadden moeten gaan zitten. "Als het gemeentebestuur slim was geweest, dan had het direct gezegd: 'Stop, iedereen even bij elkaar zitten, even de lucht klaren, excuses. En dan was de kous af geweest."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen