Overslaan en naar de inhoud gaan

Spionage-debat: 'Gekeken kaderleden vakbond te ontslaan'

Geplaatst opwoensdag 13 februari 2019 - 6:30

VVD-wethouder John Aarts erkent dat gekeken is naar de mogelijkheid om een aantal kaderleden van de vakbond te ontslaan naar aanleiding van de problematische gang van zaken rond een gezamenlijk kantoor van de ondersteunende diensten van Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen.

"Het idee kwam op tafel tijdens een overleg van de wethouders van de drie betrokken gemeenten", aldus Aarts. Het gevoel leefde dat de democratische besluitvorming op oneigenlijke wijze werd gefrustreerd door het gemeenschappelijk overleg van Maastricht.

Ruimhartig
"Zij gaan over de arbeidsvoorwaarden maar de indruk bestond aan werkgeverszijde dat het daar niet over ging maar over het besluit zelf voor één kantoor. Want wij waren heel ruimhartig over die arbeidsvoorwaarden", zo vertelde Aarts.

Ontslag
Volgens de wethouder is toen de vraag vanuit Sittard-Geleen en Heerlen gesteld of Maastricht wel alles heeft gedaan om de zaak vlot te trekken en werd er zelfs gesuggereerd dat Maastricht maar moest betalen als het kantoor er niet kwam. "Ik heb toen gezegd dat wij niks kunnen en geen middelen hebben om de zaak te forceren. En daarop is toen gezegd door één van de wethouders, zoek dat eens uit en kijk ook naar de mogelijkheid van ontslag", aldus Aarts. Hij stelde toen 'ja' te hebben gezegd om de twee andere gemeenten te laten zien dat Maastricht er alles aan wilde doen.

Doodlopende weg
"Er is niet gevraagd om lastige vakbondsmensen aan te pakken. Anders had ik wel met verontwaardiging gereageerd. Het beeld van een rancuneuze wethouder die werknemers wil ontslaan, klopt van geen kant", zegt Aarts. Overigens bleek al snel dat een eventueel ontslag van de kaderleden van de vakbond een doodlopende weg was.

Consternatie
Nadat de concept-notulen van de betreffende vergadering waren uitgelekt, schakelde de gemeente een bureau voor bedrijfsrecherche in om dat lek te achterhalen. Daartoe werden in het geheim de mails van tientallen ambtenaren gelezen die kritisch waren over de gang van zaken rond dat gezamenlijke kantoor van de ondersteunende diensten. Dat leidde tot veel consternatie onder vakbond en personeel, net als de concept-notulen. Maar volgens wethouder Aarts was het de wettelijke plicht van de gemeente of zich af te vragen hoe de notulen op straat waren komen te liggen. Omdat overleggen vertrouwelijk moeten blijven.

Geschorst
Het debat over de spionagekwestie werd woensdagavond geschorst omdat het anders nachtwerk zou worden. Het debat gaat nu woensdag om 19:00 uur verder.

Teleurstellend
Fractievoorzitter Manon Fokke van de PvdA verwacht dan niet meteen politiek vuurwerk. Tegelijk zou zij het vreemd en teleurstellend vinden als de collegepartijen SP en GroenLinks gewoon overgaan tot de orde van de dag.

"Die partijen staan normaal aan de kant van de werknemer en niet van de werkgever", meldt Fokke. "Ik hoop dat de rijen van de coalitie donderdag niet gesloten zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen