Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Spijt van grote woorden’ officier in zedenzaak

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2015 - 6:00

Het Openbaar Ministerie betreurt de 'grote woorden' die de zaaksofficier heeft gebruikt tijdens de pro-forma-zitting van de Valkenburgse zedenzaak.

Dat zegt Roger Bos, hoofdofficier van het parket Limburg, in een interview met de Limburgse kranten.

Ferm
De aanklager maakte tijdens die zitting, op 23 januari van dit jaar, in ferme bewoordingen duidelijk dat tientallen mannen een bezoek van de politie konden verwachten: "Dat het gevolgen kan hebben voor hun huwelijk of relatie, daar zit ik niet mee. Deze mannen hadden seks met een minderjarige. Ik ga ze niet helpen dat geheim te houden."

Begrip
Bos kan aan de ene kant begrip opbrengen voor deze uitspraken, met het oog op de context waarin ze werden gedaan. "Ze zijn in het heetst van de strijd uitgesproken, toen hij het opnam tegen een advocaat die vond dat pooierboy Armin A. er slechts met een taakstraf vanaf moest komen." Aan de andere kant erkent Bos dat het taalgebruik niet past bij het Openbaar Ministerie.

Resoneren
"De officier van justitie heeft tijdens die zitting te grote woorden gebruikt. Daar heb ik nog een stevig gesprek met hem over gevoerd. Het probleem is dat die woorden zijn blijven resoneren in de media en voor een bepaalde dynamiek hebben gezorgd. Misschien had het OM er eerder afstand van moeten nemen, al weet ik niet of dat verder wat uitgemaakt had."

Beluister in het audiofragment een analyse van L1-verslaggever Wouter Nelissen.

Zelfmoorden
Bos benadrukt dat er in zijn ogen geen causaal verband is tussen de felle woorden van de zaaksofficier en de twee zelfmoorden van verdachten in de Valkenburgse zedenzaak. "Absoluut niet. Dat bestrijd ik ten zeerste. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. Maar dit gaat over schuld en schaamte over eigen gedrag, niet over uitspraken van een zaaksofficier."

Wouter Nelissen op L1 Radio over de uitlatingen van hoofdofficier Roger Bos.

Lees een interview met de officier van justitie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Jaar cel geëist tegen 'liegende' verdachte zedenzaak
Seksklant zedenzaak Valkenburg komt opdagen bij proces
Loverboyzaak: Kimberly kreeg 250 telefoontjes in 2 weken
Klanten Valkenburgse zedenzaak afwezig op eerste procesdag
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen