Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelersgekte in Sittard: club wil drie directe versterkingen

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 18:00

Het is deze zomer een komen en gaan van spelers bij Fortuna Sittard. Er vertrokken er zeventien, terwijl er negen nieuwelingen werden vastgelegd. Technisch manager Sjoerd Ars hoopt daar nog drie directe versterkingen aan toe te voegen.

Een centrumverdediger, een verdedigende middenvelder en een creatieve aanvaller moeten de Sittardse formatie compleet maken. Dat zegt Ars tegen L1.

Justin en Jurgen
Voor de vacature in de defensie was de club onder meer geïnteresseerd in Justin Hoogma (21) en Jurgen Mattheij (26). Beide spelers kozen voor een ander avontuur. FC Utrecht huurt Hoogma dit seizoen van het Duitse Hoffenheim, terwijl Mattheij transfervrij overstapte van Excelsior naar promovendus Sparta Rotterdam. "Je zit dan in dezelfde vijver te vissen en ze kunnen bij die andere clubs vaak een stuk meer verdienen", vertelt Ars.

Talenten niet gratis
Ars zegt zich in eerste instantie te focussen op versterkingen van Nederlandse bodem. Daar hangt echter, in de meeste gevallen, een hoog prijskaartje aan. "En de topclubs in Nederland willen best jongens verhuren, maar laten ze niet gratis gaan. Van buitenlandse clubs kunnen we spelers geregeld wél voor niets huren en dit zorgt er weer voor dat we op andere posities wat extra's kunnen doen."

Comeback van José
Op het middenveld hoopt Fortuna Sittard nog altijd op de terugkeer van José Rodríguez (24), die vorig jaar al op huurbasis voor de club speelde. "De bal ligt nu bij hem. Hij heeft meerdere aanbiedingen. Als hij 'ja' zegt, dan is het rond", zegt Ars. "Maar we kunnen niet op hem blijven wachten. We hebben een plan B, C en D." Door de naam van de clubloze Joe Ledley (32) is inmiddels een streep gezet. "Dat is van tafel."

De komst van Welsh international Joe Ledley (links) is van de baan.
Foto: ANP

Lastig verhaal Lamprou
Ook in de voorhoede is een huurling van afgelopen seizoen in beeld. Ars ziet de Griekse vleugelflitser Lazaros Lamprou (21) graag terug. "We hebben met hem gesproken, maar toentertijd hadden ook AZ, SC Heerenveen en vrijwel alle Belgische topclubs interesse. Dan wordt het voor ons een lastig verhaal. We houden dat wel warm. Links of rechts gaat er uiteindelijk iets vallen. Is het niet bij hem, dan is het bij een van de andere spelers waar we mee bezig zijn."

Hoog verwachtingspatroon
De technisch manager merkt dat het verwachtingspatroon in Sittard is gestegen. "Dat is menselijk, maar we moeten niet vergeten waar we vandaan komen. Dan zie ik namen als Branco van den Boomen (FC Eindhoven, red.) en Youssef el Jebli (De Graafschap, red.) passeren, maar daar betaal je ook gewoon een transfersom van drie, vier, vijf ton voor. Het is niet zo dat we die jongens gewoon kunnen ophalen en zeggen: 'Kom maar bij ons voetballen in de Eredivisie.' Dat die jongens kunnen voetballen, ziet een blinde. En zo zijn er nog 99 voetballers benaderd waarvan we denken dat ze een aanwinst zijn. Uiteindelijk komt daar misschien één transfer uit."

Spelers met een krasje
Fortuna Sittard moet noodgedwongen kijken naar spelers met een 'krasje', stelt Ars. "Mocht je José Rodríguez vastleggen; die heeft dus 2,5 maand niet getraind. Die is niet meteen wedstrijdfit. Veel spelers die wij halen hebben veel potentie en kwaliteit, maar vaak is het jong of heeft zo'n jongen weinig speeltijd gehad bij zijn vorige club. Anders zijn dat soort spelers voor ons gewoon niet haalbaar. Die kun je dus niet meteen hier neerzetten en verwachten dat ze de pannen van het dak spelen. Dat is een risico, maar om te overleven zullen wij toch iets anders moeten doen dan de rest."

Een speler als Youssef el Jebli (links) is amper te betalen voor Fortuna Sittard.
Foto: Orange Pictures

Rustig rondom sterren
Overigens is Ars niet enkel bezig met inkomende transfers. Smaakmakers als keeper Alexei Koselev (25) en Mark Diemers (25) staan al even in de belangstelling van andere clubs. Toch kwam het nog niet van een transfer. "Het heeft me enigszins verrast dat het rustig is rondom die twee. Koselev had een fantastisch seizoen, is Moldavisch international en speelde een paar écht goede interlands. Maar goed, negen van tien clubs kijken toch naar statistieken en zien dat hij veel goals tegen heeft gehad. Maar Alexei heeft de potentie om topkeeper te worden."

Mooie aanbieding
Ook middenvelder Diemers is niet vertrokken. "Ik weet dat hij bij een hoop clubs op het lijstje staat, veel clubs hebben ook geïnformeerd, maar twee clubs waren echt concreet. We hebben een hele mooie aanbieding voor hem gehad, maar hij koos er zelf voor niet naar die club te gaan. Dat is fijn voor ons, want het is een goede speler. Aan de andere kant ben je een ontwikkelingsclub. We zullen door moeten groeien door transferinkomsten."

Mickaël Malsa is op weg naar de uitgang bij Fortuna Sittard.
Foto: Orange Pictures

Weinig perspectief
En dan zijn er nog spelers die weinig perspectief hebben in Sittard. De Portugese aanvaller Lisandro Semedo (23) vertrok al op huurbasis. "Hij heeft vorig jaar niet helemaal gebracht wat we ervan gehoopt hadden. Als club zien we zijn potentie wel, maar we hebben ook gekeken naar de financiële situatie. Semedo drukte redelijk op de begroting. We hebben met de trainers overlegd: 'Is dit een onbetwistbare basisspeler?' Daar waren twijfels over. Toen hebben we de keuze gemaakt om hem te verhuren. We hadden ook echt ruimte nodig in ons spelersbudget."

Financiële tegenvallers
Fortuna Sittard zou ook afscheid nemen van aanvallers Amadou Ciss (19) en Djibril Dianessy (23). Deze spelers kwamen er echter niet uit met respectievelijk MŠK Žilina en AEK Athene. "Dat was absoluut een tegenvaller, zowel voor de club als de spelers zelf." Ook de overbodige Mickaël Malsa (23) staat nog een jaar onder contract in Sittard. "Voor hem is er een aanbieding van een club. We zijn aan het kijken of dat voor hem een interessante optie is", zegt Ars.

De Engelse linksback George Cox (21) komt niet meer naar Sittard. Hij was al uitgebreid medisch gekeurd, maar kwam er uiteindelijk toch niet uit met de club.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen