Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelersgekte in Sittard: club wil drie directe versterkingen

Geplaatst opwoensdag 14 augustus 2019 - 18:00

Het is deze zomer een komen en gaan van spelers bij Fortuna Sittard. Er vertrokken er zeventien, terwijl er negen nieuwelingen werden vastgelegd. Technisch manager Sjoerd Ars hoopt daar nog drie directe versterkingen aan toe te voegen.

Een centrumverdediger, een verdedigende middenvelder en een creatieve aanvaller moeten de Sittardse formatie compleet maken. Dat zegt Ars tegen L1.

Justin en Jurgen
Voor de vacature in de defensie was de club onder meer geïnteresseerd in Justin Hoogma (21) en Jurgen Mattheij (26). Beide spelers kozen voor een ander avontuur. FC Utrecht huurt Hoogma dit seizoen van het Duitse Hoffenheim, terwijl Mattheij transfervrij overstapte van Excelsior naar promovendus Sparta Rotterdam. "Je zit dan in dezelfde vijver te vissen en ze kunnen bij die andere clubs vaak een stuk meer verdienen", vertelt Ars.

Talenten niet gratis
Ars zegt zich in eerste instantie te focussen op versterkingen van Nederlandse bodem. Daar hangt echter, in de meeste gevallen, een hoog prijskaartje aan. "En de topclubs in Nederland willen best jongens verhuren, maar laten ze niet gratis gaan. Van buitenlandse clubs kunnen we spelers geregeld wél voor niets huren en dit zorgt er weer voor dat we op andere posities wat extra's kunnen doen."

Comeback van José
Op het middenveld hoopt Fortuna Sittard nog altijd op de terugkeer van José Rodríguez (24), die vorig jaar al op huurbasis voor de club speelde. "De bal ligt nu bij hem. Hij heeft meerdere aanbiedingen. Als hij 'ja' zegt, dan is het rond", zegt Ars. "Maar we kunnen niet op hem blijven wachten. We hebben een plan B, C en D." Door de naam van de clubloze Joe Ledley (32) is inmiddels een streep gezet. "Dat is van tafel."

De komst van Welsh international Joe Ledley (links) is van de baan.
Foto: ANP

Lastig verhaal Lamprou
Ook in de voorhoede is een huurling van afgelopen seizoen in beeld. Ars ziet de Griekse vleugelflitser Lazaros Lamprou (21) graag terug. "We hebben met hem gesproken, maar toentertijd hadden ook AZ, SC Heerenveen en vrijwel alle Belgische topclubs interesse. Dan wordt het voor ons een lastig verhaal. We houden dat wel warm. Links of rechts gaat er uiteindelijk iets vallen. Is het niet bij hem, dan is het bij een van de andere spelers waar we mee bezig zijn."

Hoog verwachtingspatroon
De technisch manager merkt dat het verwachtingspatroon in Sittard is gestegen. "Dat is menselijk, maar we moeten niet vergeten waar we vandaan komen. Dan zie ik namen als Branco van den Boomen (FC Eindhoven, red.) en Youssef el Jebli (De Graafschap, red.) passeren, maar daar betaal je ook gewoon een transfersom van drie, vier, vijf ton voor. Het is niet zo dat we die jongens gewoon kunnen ophalen en zeggen: 'Kom maar bij ons voetballen in de Eredivisie.' Dat die jongens kunnen voetballen, ziet een blinde. En zo zijn er nog 99 voetballers benaderd waarvan we denken dat ze een aanwinst zijn. Uiteindelijk komt daar misschien één transfer uit."

Spelers met een krasje
Fortuna Sittard moet noodgedwongen kijken naar spelers met een 'krasje', stelt Ars. "Mocht je José Rodríguez vastleggen; die heeft dus 2,5 maand niet getraind. Die is niet meteen wedstrijdfit. Veel spelers die wij halen hebben veel potentie en kwaliteit, maar vaak is het jong of heeft zo'n jongen weinig speeltijd gehad bij zijn vorige club. Anders zijn dat soort spelers voor ons gewoon niet haalbaar. Die kun je dus niet meteen hier neerzetten en verwachten dat ze de pannen van het dak spelen. Dat is een risico, maar om te overleven zullen wij toch iets anders moeten doen dan de rest."

Een speler als Youssef el Jebli (links) is amper te betalen voor Fortuna Sittard.
Foto: Orange Pictures

Rustig rondom sterren
Overigens is Ars niet enkel bezig met inkomende transfers. Smaakmakers als keeper Alexei Koselev (25) en Mark Diemers (25) staan al even in de belangstelling van andere clubs. Toch kwam het nog niet van een transfer. "Het heeft me enigszins verrast dat het rustig is rondom die twee. Koselev had een fantastisch seizoen, is Moldavisch international en speelde een paar écht goede interlands. Maar goed, negen van tien clubs kijken toch naar statistieken en zien dat hij veel goals tegen heeft gehad. Maar Alexei heeft de potentie om topkeeper te worden."

Mooie aanbieding
Ook middenvelder Diemers is niet vertrokken. "Ik weet dat hij bij een hoop clubs op het lijstje staat, veel clubs hebben ook geïnformeerd, maar twee clubs waren echt concreet. We hebben een hele mooie aanbieding voor hem gehad, maar hij koos er zelf voor niet naar die club te gaan. Dat is fijn voor ons, want het is een goede speler. Aan de andere kant ben je een ontwikkelingsclub. We zullen door moeten groeien door transferinkomsten."

Mickaël Malsa is op weg naar de uitgang bij Fortuna Sittard.
Foto: Orange Pictures

Weinig perspectief
En dan zijn er nog spelers die weinig perspectief hebben in Sittard. De Portugese aanvaller Lisandro Semedo (23) vertrok al op huurbasis. "Hij heeft vorig jaar niet helemaal gebracht wat we ervan gehoopt hadden. Als club zien we zijn potentie wel, maar we hebben ook gekeken naar de financiële situatie. Semedo drukte redelijk op de begroting. We hebben met de trainers overlegd: 'Is dit een onbetwistbare basisspeler?' Daar waren twijfels over. Toen hebben we de keuze gemaakt om hem te verhuren. We hadden ook echt ruimte nodig in ons spelersbudget."

Financiële tegenvallers
Fortuna Sittard zou ook afscheid nemen van aanvallers Amadou Ciss (19) en Djibril Dianessy (23). Deze spelers kwamen er echter niet uit met respectievelijk MŠK Žilina en AEK Athene. "Dat was absoluut een tegenvaller, zowel voor de club als de spelers zelf." Ook de overbodige Mickaël Malsa (23) staat nog een jaar onder contract in Sittard. "Voor hem is er een aanbieding van een club. We zijn aan het kijken of dat voor hem een interessante optie is", zegt Ars.

De Engelse linksback George Cox (21) komt niet meer naar Sittard. Hij was al uitgebreid medisch gekeurd, maar kwam er uiteindelijk toch niet uit met de club.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen