Overslaan en naar de inhoud gaan

Spectaculair: appartementen uit flat getakeld in Kerkrade

Geplaatst opdinsdag 24 oktober 2017 - 16:01

In Kerkrade wordt volgende week op een wel heel aparte manier een flat gesloopt.

Delen van appartementen worden van de bovenste verdieping van de flat in de wijk Bleijerheide getakeld. Het materiaal wordt vervolgens gebruikt om nieuwe huizen mee te bouwen.

Hergebruik
Uiteindelijk is het de bedoeling om van de drie flatgebouwen zo'n 150 huizen te bouwen. "De materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt, zodat zo min mogelijk nieuwe grondstoffen aangeboord hoeven te worden", zegt Marjo Vankan van HEEMwonen. "Het beton van de flats heeft 50 jaar dienst gedaan. We onderzoeken of hergebruik van volledige betonnen flatdelen mogelijk is."

Op deze manier wordt het appartement naar beneden getakeld.
Illustratie: HEEMwonen

Precisieklus
Het uithijsen van de appartementen op de tiende verdieping is een behoorlijke klus. Er wordt een zware en hoge kraan ingezet om dit voor elkaar te krijgen. "We zagen de delen van de appartementen vooraf uit met een wand- en vloerzaag", vertelt René Plaggenburg van bouwbedrijf Dusseldorp. "Dit uitzagen gebeurt met grote precisie. De speelruimte is ongeveer vijf millimeter."

Primeur
Volgens de betrokken partijen is het uithijsen van delen van appartementen een primeur. De actie is gepland op woensdag 1 november.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Speel zelf mee met het OLS op 5 juli!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en schiet mee
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen