Overslaan en naar de inhoud gaan

Speciaal vignet voor grensarbeiders Nederland en België

Geplaatst opzondag 22 maart 2020 - 22:52

Grensarbeiders die voor hun woon-werkverkeer de grens tussen Nederland en België over moeten steken, kunnen vanaf zondag gebruikmaken van een speciaal vignet.

Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekend.

Minder oponthoud
Het vignet is alleen aan te vragen door mensen die in de zogenoemde cruciale beroepen als de zorg en hulpdiensten werken. Met het vignet kunnen ze vervolgens zonder onnodig oponthoud de grens passeren. Het vignet is aan te vragen op de website van het nationaal crisiscentrum. Mensen die niet in een cruciale sector werken, moeten een werkgeversverklaring hebben om de grens te mogen passeren.

Boete
Sinds woensdag verbiedt België niet-essentiële reizen naar het buitenland. Nederlanders die willen tanken in België riskeren daardoor een fikse boete. Sinds dit weekend wordt er streng gecontroleerd door de Belgische douane en zijn er op verschillende sluiproutes betonnen blokken geplaatst om verkeer tegen te houden.

Zorgmedewerkers
Omdat het risico bestond dat door de grenscontroles ook zorgmedewerkers die in België wonen niet meer in de Nederlandse ziekenhuizen konden komen, drong het ministerie bij de Belgische overheid erop aan om een vignet in het leven te roepen. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Knops kwamen samen met hun Belgische collega, Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem, tot deze oplossing.

Strafbaar
Schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar. Er wordt door de Belgische autoriteiten actief gecontroleerd op naleving van dit verbod. Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen