Overslaan en naar de inhoud gaan

Speciaal gebed voor bisschop: 'Onvoorstelbaar zijn leed'

Geplaatst opzondag 11 juli 2021 - 17:28

In de Sint Petrus Bandenkerk in Venray werd zondag gebeden voor bisschop Harrie Smeets die een hersentumor heeft. Volledig herstel lijkt niet meer mogelijk te zijn.

Speciaal voor de bisschop werd een noveen geschreven. Dat is een gebedsvorm waarbij men gedurende negen dagen op bijzondere wijze tot God bidt. De naam van de noveen is genoemd naar de wapenspreuk van bisschop Harrie Smeets 'In Gods naam mensen liefhebben'.

'Bestaande gebeden'
Deken en pastoor Ed Smeets (geen familie van de bisschop) uit Venray, waar de bisschop 15 jaar pastoor was, heeft namens het bisdom de noveen geschreven. "Ik heb het gebed samengesteld uit bestaande gebeden. En daar hebben we wat op de bisschop van toepassing is bij elkaar gezet en aangevuld met Limburgse heiligen, bedevaartsplaatsen en devoties. Om zo heel specifiek voor hem te bidden", zegt Smeets.

Lees ook: Bisdom: 'Bid voor zieke bisschop Harrie Smeets'

Grote vraag naar kaartjes
Op het einde van de zondagsdienst werd de noveen voorgedragen. De aanwezige kerkgangers konden het gebed meelezen vanaf speciaal bedrukte 'kaartjes'. De vraag was echter zo groot dat er te weinig kaartjes waren. De noveen is terug te lezen op de website van het bisdom en bij de parochies van Venray.

Medeleven
Verschillende kerkgangers zeiden na afloop van de dienst het verschrikkelijk te vinden wat Harrie Smeets is overkomen. Ze leven met hem mee: "Het is onmogelijk dat zoiets bestaat. Hij heeft veel goeds gedaan en doet dat nog steeds. Onvoorstelbaar zijn leed", aldus een kerkbezoeker. Een andere kerkganger vult aan: "Ik vind het vreselijk dat hem dit is overkomen. Ik heb een dikke kaars voor hem opgestoken."

Lees ook: Bisschop Harrie Smeets opgenomen met hersentumor

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen