Overslaan en naar de inhoud gaan

Speciaal blusvoertuig voor aanpak taaie grotbrand

Geplaatst opvrijdag 21 juli 2017 - 18:45

Een speciaal blusvoertuig gaat mogelijk proberen de hooibrand in de grotten van Kanne bij Maastricht te blussen.

Volgens een woordvoerder van de brandweer gaat het om een soort crashtender zoals die ook bij vliegvelden in gebruik zijn. De brandweer overweegt inzet van dit voertuig omdat het in de grotten te heet is voor brandweerlieden en er brokken mergel omlaag vallen.

Veel water
"We gaan in dat geval van buitenaf blussen met heel veel water", aldus de woordvoerder. Het water wordt via dikke leidingen aangevoerd vanuit het naburige riviertje De Jeker.

Lees ook: Verdachten brandstichting grotten Maastricht opgepakt

Crisisteam
De hulpdiensten hebben intussen een crisisteam opgeroepen om te kijken naar de gevolgen van de brand in de grotten tussen Kanne en Maastricht.

Het vuur ontstond donderdagavond in de grotten in het Belgische Kanne, vlak over de grens bij Maastricht. Een boer had er hooi opgeslagen. Dat is vermoedelijk in brand gestoken. Tientallen brandweermannen hebben het vuur proberen te blussen, maar ze hebben zich terug moeten trekken omdat er mergel naar beneden valt.

Ingewikkeld
De aanpak van de brand is ingewikkeld, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Een crisisteam komt in kleine bezetting bijelkaar om op bestuurlijk niveau te praten over de gevolgen van de brand. Specialisten, waaronder mijnbouwdeskundigen, bekijken nu op welke manier de brand aangepakt kan worden. Verschillende scenario's worden nu besproken en onderzocht, aldus de woordvoerder.

Het gebied rondom en bovenop de grotten wordt uit voorzorg afgezet en blijft dicht zolang de brand niet uit is. De brandweer verwacht dat de rook- en stankoverlast nog een tijd aanhouden.

Lees alles over het Wereld Muziek Concours op L1.nl.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Nieuwe bluspoging bij grotbrand Maastricht
Tonnen schade bij sterrenrestaurant door brand grotten
Speciale blusturbine te gevaarlijk voor grottenbrand
Nieuwe bluspoging in grot op z'n vroegst pas zaterdag
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen