Overslaan en naar de inhoud gaan

Sparen blijkt heikel punt voor scholenkoepels

Geplaatst opdonderdag 19 september 2019 - 14:34

Scholenkoepel Kindante uit Sittard komt structureel geld tekort om reserves aan te leggen. Scholenkoepel Innovo uit Heerlen daarentegen spaart wel, maar ongewild.

“Dat is geld dat we wel willen uitgeven, maar er zijn geen solliciterende leraren om het aan te spenderen", zegt een woordvoerder van Innovo.

Cijfers
De onderwijskoepels reageren daarmee op de cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die cijfers duiden erop dat Nederlandse basisscholen minder reserves aanleggen dan vorig jaar. Toen had minister van Onderwijs Arie Slob kritiek op het sparen van veel basisschoolkoepels. Volgens hem lag de prioriteit bij die koepels eerder op reserves aan te leggen dan het geld te besteden aan de verbetering van het onderwijs.

Oneerlijk
Volgens voorzitter van de Raad van College van scholenkoepel Kindante, Bert Lemmens, is het verschil tussen scholen in de randstad en Limburg groot: “In deze regio hebben we een paar miljoen tekort, terwijl er in andere delen van het land juist miljoenen over zijn. En daar weten ze niet hoe ze dat geld op moeten krijgen.” Volgens Lemmens zijn meer financiële middelen daarom broodnodig in deze regio: “er is veel meer geld nodig om passend onderwijs voor onze kinderen te organiseren.”

Ongewild sparen
Scholenkoepel Innovo uit Heerlen spaart wel, zij het ongewild. “Wij hebben plek voor vijftig nieuwe leraren maar die zijn er niet. Het is dus geld dat we wel willen uitgeven maar niet kunnen uitgeven. Door deze reden staan verschillende scholen in Limburg er daarom juist beter voor dan scholen in de rest van het land”, zo vertelt bestuursvoorzitter Bert Nelissen. Innovo zag haar reserves daarom ook groeien de afgelopen jaren. “We houden vijftien procent van het totale vermogen apart voor reserves. Dat doen we sowieso. Daar heeft de kritiek van minister Slob niks mee van doen, die reserves hebben we gewoon nodig voor onvoorziene kosten.”

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen