Overslaan en naar de inhoud gaan

Spanning op de arbeidsmarkt: meer vacatures dan werklozen

Geplaatst opdinsdag 17 augustus 2021 - 7:28

Het aantal beschikbare banen was in Limburg in het tweede kwartaal groter dan het aantal werklozen. Dat kwam vooral omdat er een recordaantal vacatures bijkwam door de grote vraag naar personeel bij bedrijven.

Ook het aantal werklozen nam af, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Spanning
Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 103 vacatures voor iedere honderd werkzoekenden. In totaal waren er in Limburg 19.500 vacatures en 19.000 werklozen.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is de spanning op de arbeidsmarkt flink toegenomen. In het tweede kwartaal van 2020 waren er 56 vacatures voor iedere honderd werkzoekenden.

Provincies
Ook in andere provincies is de spanning hoog op de arbeidsmarkt. In Utrecht zijn met 130 openstaande vacatures per honderd werklozen de problemen het grootst. Op afstand gevolgd door Noord-Brabant (124), Zeeland (117) en Gelderland (116).

Het laagst was de spanning in de provincie Groningen met 78 vacatures per honderd werklozen.

Sectoren
De sectoren met de meeste vacatures zijn de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg. Die drie branches zijn samen goed voor bijna de helft van de openstaande vacatures. De horeca kende de snelste toename. Daar verdubbelde sinds de versoepeling van de coronamaatregelen het aantal vacatures.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen