Overslaan en naar de inhoud gaan

Spannende dag voor Limburgse genomineerden Gouden Kalveren

Geplaatst opvrijdag 1 oktober 2021 - 6:36

De Venlose regisseur Jim Taihuttu, de Maastrichtse acteur Michel Sluysmans en vier andere Limburgers uit de filmwereld horen vrijdagavond of ze een Gouden Kalf hebben gewonnen.

Met de uitreiking van de Gouden Kalveren komt een einde aan de 41e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht. Nieuw dit jaar is dat de belangrijkste Nederlandse filmprijzen volledig genderneutraal zijn. Er wordt geen onderscheid meer werd gemaakt tussen prijzen voor mannen en vrouwen.

Tijdens het gala in de Stadsschouwburg wordt nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgereikt. Voor deze categorieën zijn vijf acteerprestaties genomineerd. Ook in de categorie Dramaserie wordt nog maar een beeldje overhandigd voor Beste Hoofdrol en een voor Beste Bijrol. Toegevoegd aan het lijstje met prijzen is het Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol in een Korte Film.

Limburgers
Venlonaar Jim Taihuttu is genomineerd met zijn film De Oost. Maastrichtenaar Michel Sluysmans voor zijn rol in dramaserie The Spectacular. Verder maken Saskia Temmink (Maastricht), Gino Taihuttu (Venlo), Jorrit Kleijnen (Kerkrade) en Sergej Kreso (Echt) ook kans op een Gouden Kalf.

Andere kanshebbers
De Veroordeling, de film over de geruchtmakende Deventer moordzaak, is dit jaar met elf nominaties favoriet. De thriller van regisseur Sander Burger maakt kans in negen categorieën, waaronder Beste Film, Scenario en Regie en Camerawerk. Hoofdrolspeler Fedja van Huêt is genomineerd in de vernieuwde categorie Beste Acteerpresentatie. Hij neemt het op tegen Martijn Lakemeier (De Oost), Elise Schaap (Mijn vader is een vliegtuig), Elsie de Brauw (Drijfzand) en Romana Vrede (I Don't Wanna Dance).

Lees ook: Zes Limburgers in de race voor Gouden Kalf

Het oorlogsepos De Slag om de Schelde is ook een grote kanshebber voor een Gouden Kalf. De film over de vergeten slag die eind 1944 in Zeeland plaatsvond, is acht keer genomineerd. De film van regisseur Matthijs van Heijningen en producent Alain de Levita dingt mee naar onder meer Beste Film, Regie, Scenario (Paula van der Oest), Camera en Sound Design.

Rode loper
Het Gouden Kalveren Gala ziet er dit jaar bijna weer uit als vanouds. Volgens de organisatie zit de zaal grotendeels vol en is er een rode loper. Wel moeten bezoekers aan de deur een coronatoegangsbewijs laten zien. Joke Bruijs en Gerard Cox zullen samen enkele prijzen uitdelen. De uitreiking is ook online te volgen.

Sober
Vorig jaar, toen de ceremonie vanwege de coronacrisis een stuk soberder was, was de familiefilm Kapsalon Romy de grote winnaar. De film wist vier van de vijf nominaties te verzilveren. Het beeldje voor Beste Film ging echter naar Buladó van regisseur Eché Janga. De Gouden Kalveren worden sinds de eerste editie van het Neder­lands Film Festival in 1981 jaarlijks uitgedeeld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen