Overslaan en naar de inhoud gaan

Spandoeken en liedjes bij MAA tijdens bezoek Statenleden

Geplaatst opvrijdag 14 januari 2022 - 9:52

Het werkbezoek van een aantal Provinciale Statenleden aan Maastricht Aachen Airport (MAA) wordt vrijdag bijgewoond door zowel voor- als tegenstanders van de luchthaven. Ze grijpen het bezoek aan voor een demonstratie.

De Statenleden krijgen toelichting bij een recent onderzoek waaruit bleek dat sluiting van de luchthaven de beste optie is voor Limburg.

Invloed
"De demonstranten proberen toch nog wat invloed uit te oefenen op de Statenleden, al gaat vandaag zeker nog geen besluit worden genomen over het voortbestaan van het vliegveld. Dat gebeurt pas in juni", vertelt politiek verslaggever Jean van Hoof die het werkbezoek bijwoont.

Sluiting beste optie
Uit een recent maatschappelijk kosten-batenonderzoek, in opdracht van de provincie, bleek dat sluiting van de luchthaven voor Limburg het meest gunstige scenario is. De opbrengsten van de luchthaven brengen vooral profijt buiten Limburg, terwijl de provincie met de overlast en de kosten zit. Een besluit hierover neemt de provincie dus in juni. Naast dat politici tijdens het werkbezoek toelichting krijgen bij dit onderzoek, geven omliggende bedrijven ook hun visie.

Lees ook: Conclusie onderzoekers: sluiting beste optie voor MAA

Demonstratie
Zo'n zestig demonstranten, ongeveer eerlijk in tweeën verdeeld in kamp voor- en tegen, protesteren vrijdagochtend bij de luchthaven. Ze zingen het Limburgs volkslied, roepen wat leuzen en blazen op fluitjes.

Argumenten
"Tegenstanders van het vliegveld vinden dat het niet thuishoort in de buurt van woongebied. MAA zorgt volgens hen voor (geluids)overlast. Ook zou er veel te veel geld bij moeten. Voorstanders zeggen op hun beurt juist dat het vliegveld belangrijk is voor de economie en dat vliegen in de toekomst alleen maar duurzamer en stiller wordt", vertelt Van Hoof die een aantal demonstranten sprak.

Sluiting leidt tot afhankelijkheid
De argumenten voor het behoud van de luchthaven komen overeen met die van de vliegvelddirectie. Die lieten in een reactie op het kosten-batenonderzoek weten dat sluiting volgens hen leidt tot afhankelijkheid van het buitenland. En dat het lopende proces naar een duurzame luchthaven en luchtvaart daarmee voortijdig wordt beëindigd.

Lees ook: MAA over onderzoek: 'Sluiting het laatste wat je moet doen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen