Overslaan en naar de inhoud gaan

Spakenburg 'plagieert' Limburgs Volkslied

Geplaatst opwoensdag 12 april 2017 - 6:00

De melodie van het Limburgs volkslied blijkt al decennialang door de Utrechtse gemeente Bunschoten-Spakenburg gebruikt te worden als Spakenburgs volkslied.

Het 'plagiaat' is diverse Limburgers opgevallen naar aanleiding van een reportage in het NOS Journaal van afgelopen maandag.

Visserskoor
Daarin werd een bijzondere waterkering officieel geopend. En tijdens een interview met de dijkgraaf is op de achtergrond het volkslied te horen, gezongen door het Spakenburgs Visserskoor.

Jaren 50
Navraag leert dat de melodie sinds de jaren 50 in Spakenburg gebruikt wordt. Daarmee staat vast dat Limburg eerder was: 'Waar in 't bronsgroen eikenhout' is sinds 1939 ons officiële lijflied. Het lied is overigens al in 1909 geschreven door onderwijzer Gerard Krekelberg. Het heette aanvankelijk "Limburg, mijn vaderland". De melodie is gecomponeerd door Hendrik (Henri) Tijssen uit Roermond.

'Niet gejat'
Volgens Arie Ter Beek van het Museum Spakenburg is het plaatselijke volkslied niet gejat van de Limburgers maar respectvol geadopteerd. Volgens Ter Beek zijn er zelfs meer plaatsen in 'Holland' waar dankbaar gebruik wordt gemaakt van de melodie van het Limburgs volkslied.

Oorsprong
Het is een eer voor de componist dat het Limburgs volkslied ook in Spakenburg wordt gezongen, vindt Gerard van de Grave van het Historiehuis in Roermond. Dat is de plek waar de wortels van het lied liggen. In een vitrine liggen de originele bladmuziek en dirigentstok van Henri Tijssen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Video: Vluchtelingen zingen Limburgs volkslied (2 januari 2017)
Vluchtelingen zingen Limburgs volkslied
guido dieteren, violist, pancratiusplein, heerlen
Guido's Orchestra moet Limburgse jeugd muzikaler maken
Recordpoging Wilhelmus zingen tijdens Kingsland
Kessel
Video: Kessel herdenkt overledenen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen