Overslaan en naar de inhoud gaan

SP wil uitgebreid onderzoek naar fijnstof in Limburg

Geplaatst opmaandag 12 september 2016 - 11:52

De SP in het Limburgs Parlement wil dat op meer plekken in Limburg onderzoek wordt gedaan naar de bronnen van de uitstoot van fijnstof.

Vorige week werd bekend dat zo'n onderzoek plaats gaat vinden in Nederweert, volgens een nieuwe methode. Nederweert ligt bij de autosnelweg A2 en telt ook veel intensieve veehouderijen.

Knelpunten
Maar volgens SP-statenlid Peter Visser zijn er ook in andere regio's knelpunten met meerdere bronnen van fijn stof. In schriftelijke vragen noemt hij als voorbeeld de regio rond Grubbenvorst met onder andere het knooppunt van de snelwegen A67 en A73. Ook de mondingen van de toekomstige tunnelbuizen bij de A2 in Maastricht zouden een prima locatie zijn, aldus Visser.

Metingen
Hij noemt meten een goede eerste stap om zo nodig op zeer korte termijn maatregelen te kunnen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Visser stelt dat 'de bevolking ongeduldig is' en hij vindt dat begrijpelijk omdat 'ze al jaren wachten op actie van de overheid'.

Gezondheid
Het SP-statenlid vindt dat het niet zo mag zijn dat economische activiteiten de gezondheid en het welzijn van mensen schaden. Hij vraagt het provinciebestuur ook om het ministerie van Infrastructuur en Milieu te benaderen voor financiële steun voor onderzoek op andere locaties.

In Nederweert betaalt het ministerie omdat het om een nieuwe methode gaat.

Lees ook: Provincie onderzoekt bron fijnstof in Nederweert

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Provincie onderzoekt bron fijnstof in Nederweert
GroenLinks wil actie tegen fijnstof veehouderijen
Nieuwe coalitie Nederweert wil fijnstof te lijf gaan
Inwoners Nederweert gaan zelf fijnstof meten
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen