Overslaan en naar de inhoud gaan

SP vervangt trekpop Rutte door die van Jetten (D66)

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 17:17

De SP heeft in een omstreden campagnefilmpje een trekpop verwijderd met de beeltenis van premier Mark Rutte na een klacht van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten. Het hoofd was van een andere cartoon.

Kritiek
De SP heeft de trekpop door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

Lees ook: Timmermans-acteur verbaasd over ophef

Offline
De advocaat van de cartoonist bevestigt dat de SP schriftelijk heeft laten weten het campagnefilmpje offline te halen. Oppenheimer eiste daarnaast een rectificatie, maar daar is nog geen reactie op gekomen. Mocht die uitblijven, dan worden stappen ondernomen. Het is voor Oppenheimer erg belangrijk dat het filmpje werd verwijderd en dat er een rectificatie komt, aldus de advocaat. Als cartoonist wil hij namelijk onpartijdig blijven en op geen enkele manier geassocieerd worden met een politieke partij.

Vreselijk flauw
Premier Rutte noemt het spotje bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw. "Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren." SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als 'aanval op de macht'. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. "Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen