Overslaan en naar de inhoud gaan

SP vervangt trekpop Rutte door die van Jetten (D66)

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 17:17

De SP heeft in een omstreden campagnefilmpje een trekpop verwijderd met de beeltenis van premier Mark Rutte na een klacht van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten. Het hoofd was van een andere cartoon.

Kritiek
De SP heeft de trekpop door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

Lees ook: Timmermans-acteur verbaasd over ophef

Offline
De advocaat van de cartoonist bevestigt dat de SP schriftelijk heeft laten weten het campagnefilmpje offline te halen. Oppenheimer eiste daarnaast een rectificatie, maar daar is nog geen reactie op gekomen. Mocht die uitblijven, dan worden stappen ondernomen. Het is voor Oppenheimer erg belangrijk dat het filmpje werd verwijderd en dat er een rectificatie komt, aldus de advocaat. Als cartoonist wil hij namelijk onpartijdig blijven en op geen enkele manier geassocieerd worden met een politieke partij.

Vreselijk flauw
Premier Rutte noemt het spotje bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw. "Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren." SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als 'aanval op de macht'. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. "Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen