Overslaan en naar de inhoud gaan

SP vervangt trekpop Rutte door die van Jetten (D66)

Geplaatst opvrijdag 10 mei 2019 - 17:17

De SP heeft in een omstreden campagnefilmpje een trekpop verwijderd met de beeltenis van premier Mark Rutte na een klacht van de Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

De pop was volgens de tekenaar identiek aan een tekening die Oppenheimer ooit maakte van toenmalig minister Ivo Opstelten. Het hoofd was van een andere cartoon.

Kritiek
De SP heeft de trekpop door een ander model vervangen met het hoofd van D66-voorman Rob Jetten. Het filmpje, waarin ene Hans Brusselmans de hoofdrol speelt, is bedoeld als kritiek op Europees Commissaris Frans Timmermans (PvdA).

Lees ook: Timmermans-acteur verbaasd over ophef

Offline
De advocaat van de cartoonist bevestigt dat de SP schriftelijk heeft laten weten het campagnefilmpje offline te halen. Oppenheimer eiste daarnaast een rectificatie, maar daar is nog geen reactie op gekomen. Mocht die uitblijven, dan worden stappen ondernomen. Het is voor Oppenheimer erg belangrijk dat het filmpje werd verwijderd en dat er een rectificatie komt, aldus de advocaat. Als cartoonist wil hij namelijk onpartijdig blijven en op geen enkele manier geassocieerd worden met een politieke partij.

Vreselijk flauw
Premier Rutte noemt het spotje bagger, stom, belachelijk en vreselijk flauw. "Dit gaat de SP stemmen kosten en Frans stemmen opleveren." SP-voorzitter Ron Meyer verdedigt het filmpje als 'aanval op de macht'. Timmermans is het gezicht van die Europese macht. Hij is niet links, aldus Meyer. "Timmermans wil baas van de commissie worden, wij willen die commissie afschaffen."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen