Overslaan en naar de inhoud gaan

SP-top over opgestapte leden: "Geen goed woord voor over"

Geplaatst opzaterdag 19 mei 2018 - 14:26

De partijtop van de SP is verbolgen over het opstappen van drie Venrayse fractieleden.

Het trio kondigde zaterdag aan uit de partij te stappen vanwege onvrede over de koers van de SP. Ze volgen daarmee vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo die eerder al uit woede opstapten bij de partij.

Geen goed woord
"Ik heb er geen goed woord voor over", zegt Lieke Smits, de landelijk secretaris, tegen 1Limburg. "Het is erg vreemd om je twee maanden geleden te laten kiezen in de gemeenteraad, en nu ineens te zeggen dat je problemen hebt met de koers van de partij."

Lees ook: Fractieleden SP Venray stappen op uit onvrede met partijtop

De SP wordt geleid door voorzitter Ron Meyer uit Heerlen. Hij is zaterdag onbereikbaar voor een reactie. Volgens Smits is zij diegene die nu het woord voert namens het landelijke bestuur.

Gesprek geweigerd
Volgens Smits kwam na het opstappen van de Statenleden aan het licht dat er onvrede was bij de Venrayse politici. Ze zegt dat er daarna alles aan is gedaan om met hen in gesprek te gaan. "We hebben afgelopen weken ons uiterste best gedaan om met het trio in gesprek te gaan, maar iedere poging is door hen geweigerd."

Zieke cultuur
Het verhaal van de partijtop staat haaks op de toelichting van de opgestapte SP'ers. Zij geven juist aan dat er een groot gebrek is aan democratie binnen de partij. "We hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en de cultuur van de partij ziek is", zeggen ze.

Lees ook: Van Rijnsbergen: 'Prevoo heeft te solistisch gehandeld'

Ander verhaal
Na het opstappen van de vijf Statenleden en gedeputeerde Prevoo ontstond dezelfde situatie. Beide kampen kwamen met een ander verhaal over de reden van het geruzie. "Op ons jaarlijkse partijcongres in januari wordt onze koers vastgesteld", zegt Smits over het gerommel van de laatste tijd. "Toen was iedereen het erover eens, maar we zijn altijd bereid om met andersdenkenden in gesprek te gaan."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen