Overslaan en naar de inhoud gaan

SP-top over opgestapte leden: "Geen goed woord voor over"

Geplaatst opzaterdag 19 mei 2018 - 14:26

De partijtop van de SP is verbolgen over het opstappen van drie Venrayse fractieleden.

Het trio kondigde zaterdag aan uit de partij te stappen vanwege onvrede over de koers van de SP. Ze volgen daarmee vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo die eerder al uit woede opstapten bij de partij.

Geen goed woord
"Ik heb er geen goed woord voor over", zegt Lieke Smits, de landelijk secretaris, tegen 1Limburg. "Het is erg vreemd om je twee maanden geleden te laten kiezen in de gemeenteraad, en nu ineens te zeggen dat je problemen hebt met de koers van de partij."

Lees ook: Fractieleden SP Venray stappen op uit onvrede met partijtop

De SP wordt geleid door voorzitter Ron Meyer uit Heerlen. Hij is zaterdag onbereikbaar voor een reactie. Volgens Smits is zij diegene die nu het woord voert namens het landelijke bestuur.

Gesprek geweigerd
Volgens Smits kwam na het opstappen van de Statenleden aan het licht dat er onvrede was bij de Venrayse politici. Ze zegt dat er daarna alles aan is gedaan om met hen in gesprek te gaan. "We hebben afgelopen weken ons uiterste best gedaan om met het trio in gesprek te gaan, maar iedere poging is door hen geweigerd."

Zieke cultuur
Het verhaal van de partijtop staat haaks op de toelichting van de opgestapte SP'ers. Zij geven juist aan dat er een groot gebrek is aan democratie binnen de partij. "We hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en de cultuur van de partij ziek is", zeggen ze.

Lees ook: Van Rijnsbergen: 'Prevoo heeft te solistisch gehandeld'

Ander verhaal
Na het opstappen van de vijf Statenleden en gedeputeerde Prevoo ontstond dezelfde situatie. Beide kampen kwamen met een ander verhaal over de reden van het geruzie. "Op ons jaarlijkse partijcongres in januari wordt onze koers vastgesteld", zegt Smits over het gerommel van de laatste tijd. "Toen was iedereen het erover eens, maar we zijn altijd bereid om met andersdenkenden in gesprek te gaan."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen