Overslaan en naar de inhoud gaan

SP-top over opgestapte leden: "Geen goed woord voor over"

Geplaatst opzaterdag 19 mei 2018 - 14:26

De partijtop van de SP is verbolgen over het opstappen van drie Venrayse fractieleden.

Het trio kondigde zaterdag aan uit de partij te stappen vanwege onvrede over de koers van de SP. Ze volgen daarmee vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo die eerder al uit woede opstapten bij de partij.

Geen goed woord
"Ik heb er geen goed woord voor over", zegt Lieke Smits, de landelijk secretaris, tegen 1Limburg. "Het is erg vreemd om je twee maanden geleden te laten kiezen in de gemeenteraad, en nu ineens te zeggen dat je problemen hebt met de koers van de partij."

Lees ook: Fractieleden SP Venray stappen op uit onvrede met partijtop

De SP wordt geleid door voorzitter Ron Meyer uit Heerlen. Hij is zaterdag onbereikbaar voor een reactie. Volgens Smits is zij diegene die nu het woord voert namens het landelijke bestuur.

Gesprek geweigerd
Volgens Smits kwam na het opstappen van de Statenleden aan het licht dat er onvrede was bij de Venrayse politici. Ze zegt dat er daarna alles aan is gedaan om met hen in gesprek te gaan. "We hebben afgelopen weken ons uiterste best gedaan om met het trio in gesprek te gaan, maar iedere poging is door hen geweigerd."

Zieke cultuur
Het verhaal van de partijtop staat haaks op de toelichting van de opgestapte SP'ers. Zij geven juist aan dat er een groot gebrek is aan democratie binnen de partij. "We hebben ervaren dat een open en eerlijke discussie binnen de partij niet gevoerd kan worden en de cultuur van de partij ziek is", zeggen ze.

Lees ook: Van Rijnsbergen: 'Prevoo heeft te solistisch gehandeld'

Ander verhaal
Na het opstappen van de vijf Statenleden en gedeputeerde Prevoo ontstond dezelfde situatie. Beide kampen kwamen met een ander verhaal over de reden van het geruzie. "Op ons jaarlijkse partijcongres in januari wordt onze koers vastgesteld", zegt Smits over het gerommel van de laatste tijd. "Toen was iedereen het erover eens, maar we zijn altijd bereid om met andersdenkenden in gesprek te gaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen