Overslaan en naar de inhoud gaan

SP: ‘Schrap onrealistische Avantis-spoorlijn definitief'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 6:00

De SP in het Limburgs Parlement vindt het zinloos om nog enige energie te steken in het realiseren van de Avantis-spoorlijn.

Die zou moeten gaan lopen tussen Heerlen en Aken via station Kerkrade-West en bedrijventerrein Avantis.

Niet realistisch
In een statencommissie zei SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg dat het niet realistisch is te verwachten dat die spoorverbinding er de komende 20 jaar komt.

Ingewikkeld
“Het is al ingewikkeld genoeg om geld uit Den Haag te krijgen voor een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken vanaf 2025 voor elkaar te krijgen. Dus is het niet reëel te verwachten dat Den Haag ook nog eens geld op tafel legt voor een verbinding op hetzelfde traject”, aldus Van Caldenberg.

Hij pleitte er dan ook voor de Avantis-lijn officieel te schrappen uit de lijst van gewenste spoorprojecten van de provincie.

Verbetering bestaand spoor
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans antwoordde zich te herkennen in de door de SP geschetste situatie. Hij wees erop dat eerder al een deel van het geld dat voor de Avantis-lijn was gereserveerd, is uitgegeven aan het verbeteren van het spoor tussen Heerlen en Landgraaf.

“We zouden dat nog een keer kunnen proberen, maar ik weet niet of de minister daar in trapt”, zo stelde Koopmans.

Laag pitje
De Avantis-lijn staat al een aantal jaren op een laag pitje. In november 2017 verwierp het Limburgs Parlement nog een motie van GroenLinks om serieus werk te blijven maken van de spoorverbinding.

Bereikbaarheid
In de statencommissie van afgelopen vrijdag drong GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke erop aan om in ieder geval op een andere manier de bereikbaarheid van onder meer bedrijventerrein Avantis te verbeteren, als het spoor er definitief niet in zit.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen